Antreprenor in Romania. Sondaj: Ce piedici intampina cei care vor sa dezvolte o afacere?

Antreprenor in Romania. Sondaj: Ce piedici intampina cei care vor sa dezvolte o afacere?

Multi romani isi doresc sa aiba propria afacere, dar de la teorie la practica lucrurile se complica. Sunt afaceri care esueaza din primul an de la infiintare, iar altele se bucura de succes fulminant. Secretul sta in strategie, planificare, cercetarea pietei, dar si in valul pe care urca un antreprenor. De momentul in care porneste afacerea si de contextul socio-economic, depinde uneori reusita unui business.

Un sondaj recent, realizat in Grupul micilor antreprenori din Romania, cu peste 51.000 de membri antreprenori, de catre Monasi.ro, una dintre principalele firme de training si coaching de business, arata ca jumatate dintre antreprenorii romani spun ca in prezent in Romania este mai solicitant ca oricand sa-si dezvolte afacerile.

 

Dificultatile cu care se confrunta antreprenorii romani

La intrebarea: Cat de solicitant este acum fata de alte perioade sa dezvolti o afacere?- antreprenorii consultati in cadrul sondajului amintit au raspuns:

  • 53% -mai solicitand ca oricand/trebuie sa te adaptezi, reinventezi
  • 30,8% -neutru, totul depinde de modul in care vezi lucrurile
  • 15,4%- este mai usor acum, sunt mai multe solutii la indemana

Mai mult de jumatate dintre antreprenori considera astfel ca este dificil sa cresti un business in contextul socio-economic actual, iar printre obstacole mentionate se numara impredictibilitatea si lipsa de educatie continua, directie si ghidare in business.

Mona Bardos, consultant de business, fondator Monasi.ro:

Comparativ cu inceputul anilor ’90 sau 2000, cand concurenta era mai redusa si mediul de afaceri mai previzibil, astazi antreprenorii se confrunta cu o presiune mult mai mare. In plus fata de intensificarea competitiei, exista incertitudini economice si presiuni fiscale semnificative, care fac gestionarea si cresterea unei afaceri mult mai solicitante”.

Conform studiului 47% dintre antreprenori spun ca mediul economic si fiscal este putin avantajos. Lipsa de educatie antreprenoriala si lipsa de informatie corecta, la care se adauga lipsa de predictibilitate, impiedica IMM-urile sa se dezvolte.

Viitorul antreprenoriatului in Romania

Conform rezultatelor sondajului, realizat in Grupul micilor antreprenori din Romania, 60% dintre antreprenori considera ca viitorul va fi unul impredictibil, iar peste 20% cred ca va fi “destul de sumbru”, cu taxe si impozite mai mari si cu mai multe inchideri de firme.

De altfel, si cifrele vorbesc de la sine: in primele noua luni din 2024, numarul insolventelor a crescut cu 11% fata de aceeasi perioada din 2023, conform ONRC.

 “Principalul motiv care blocheaza cresterea afacerilor se afla lipsa de obiective si de viziune in business si, bineinteles, lipsa de executie. In plus, concurenta este tot mai mare in toate domeniile. Din aceste motive, apare stagnarea, plafonarea, din care multi antreprenori nu mai pot iesi si nu mai pot creste business-ul, ceea ce poate duce la scaderi masive”, explica Mona Bardos.