Inteligenta artificiala aduce schimbari majore pe piata muncii. Transformarea anumitor joburi, disparitia altora, dar si nevoia atragerii de angajati care sa aiba competente digitale si accelerarea automatizarii sunt doar cateva dintre consecintele integrarii inteligentei artificiale in piata muncii. Studiul „Viitorul locurilor de munca”, realizat de Forumul Economic Mondial arata impactul AI si strategiile pe care angajatorii le-au pregatit pentru anii urmatori.
AI vine cu avantaje si dezavantaje pe piata muncii
Potrivit raportului, 41% dintre angajatorii de la nivel mondial au in plan sa reduca forta de munca intre 2025 si 2030 pe masura ce AI automatizeaza unele sarcini de lucru. Pe de alta parte, 77% dintre reprezentantii companiilor incluse in sondaj au declarat ca vor sa isi recalifice si sa isi perfectioneze actualii angajati, pentru a lucra mai bine alaturi de AI.
In sectoarele unde AI poate creste randamentul si profitul, va avea loc o reducere a personalului uman. Potrivit studiului, lucratorii postali, secretarii, casierii, operatorii de date, vor fi treptat inlocuiti de inteligenta artificiala. Recrutarile vor creste insa in randul specialistilor Big Data, inginerilor Fintech, specialistilor in machine learning si dezvoltatorilor de aplicatii. La mare cautare vor fi si specialistii in vehicule electrice, inginerii de mediu si inginerii in domeniul energiei regenerabile.
Companiile din Romania si AI
Potrivit studiului, 76% dintre intreprinderile din Romania identifica lipsurile de competente de pe piata muncii ca o bariera cheie in calea transformarii, alaturi de provocarile legate de atragerea talentelor catre industrie. Pentru a raspunde acestor provocari, 94% dintre angajatori intentioneaza sa investeasca in imbunatatirea competentelor fortei de munca. Firmele din tara anticipeaza, de asemenea, angajarea de personal cu noi competente (79%) si accelerarea automatizarii (68%) ca strategii cheie pentru forta de munca in perioada urmatoare.
Ce competente vor cauta angajatorii?
In recrutarea angajatilor, firmele vor tine cont de competente specifice:
- gandire analitica (80% dintre participantii la studiu o considera esentiala)
- rezilienta si flexibilitatea (71%)
- leadership si influenta sociala (57%)
- competente AI si Big Data (86%)
- gandire creativa (57%)
- alfabetizare tehnologica (54%).
29% dintre angajatorii din Romania se asteapta la o crestere a ponderii veniturilor lor alocate catre salarii in perioada 2025-2030, in timp ce 19% prevad o reducere pana in 2030.