Conceptul de vacanta “Made in Romania” a adus un gust amar si la sfarsitul anului 2024. Proaspat reveniti din concediul care a cuprins si sarbatorile, romanii analizeaza la rece bilantul. Portofelul este mai gol, oboseala de pe drumuri a furat bucuria vacantei, realitatea din fotografiile de pe platformele de cazare nu s-a potrivit cu cea din teren, din nou, iar unii s-au ales doar cu mai putini bani in cont si o teapa in plus. Nici bilantul Protectiei Consumatorului nu arata bine: amenzi de 1,7 milioane lei date firmelor din zonele turistice pentru nereguli in structurile de cazare si cele de alimentatie publica.
Turist in tara ta, experiente ieftine pe bani multi
Cam asa am putea reduce multe dintre vacantele romanilor de sarbatori. Cei care au ales sa petreaca de Craciun si Anul Nou in destinatii din Romania au o lista lunga de nemultumiri. A fost din nou sezonul tepelor la cazarile de sarbatori, astfel ca multi romani s-au trezit ca au achitat pentru inchirierea unor unitati care fie nu existau in realitate, fie figurau intr-un litigiu si aveau lacatul pus, fie nu corespundeau cu fotografiile promovate pentru a-i atrage pe turisti. Plangerile la politie si Protectia Consumatorului au curs si in aceasta iarna.
Drumurile noastre toate…au lovit din nou. Cozile kilometrice, ambuteiajele, accidentele si orele in sir de asteptare in trafic pentru a ajunge la destinatie au stricat sarbatorile celor care si-au pus economiile la bataie pentru o vacanta in statiunile montane. Pe Valea Prahovei, dar si la Ranca sau Fundata, zone renumite pentru sezonul rece, a fost haos. Locuri de parcare insuficiente, drumuri aglomerate, turisti epuizati si pentru multi…vacante ratate.
Preturi de lux, servicii de slaba calitate
Targurile de Craciun au dus la o explozie a preturilor pentru cazare in orasele cu traditie: Craiova, Sibiu, Brasov. Orice mic apartament sau garsoniera, din centru si pana in zonele marginase, au devenit peste noapte structura de cazare. Turistii au platit dublu, triplu sau chiar mai mult pentru o noapte.
Daca vorbim de hoteluri, pensiuni si vile, de sarbatori preturile au fost unele de lux. In hoteluri, preturile au ajuns si la 350 de euro pe noaptea de cazare, de Craciun sau Revelion. Suma exorbitanta a fost explicata prin dotarile, pozitionarea si facilitatile oferite…totusi, cu aceasta suma unii si-au facut un sejur in tarile vecine sau chiar in anumite destinatii exotice mai slab cotate.
Pentru sejurul de Revelion, pensiunile mici au aplicat tarife si de 4000-5000 de lei/persoana pentru 3 nopti si mese incluse.
Totusi, nu toti turistii au avut experiente care sa justifice sumele platite. Astfel se explica si amenzile de 1,7 milioane lei aplicate de Protectia Consumatorilor, in urma unor controale facute la firmele din zonele turistice Bucovina, Brasov, Maramures, Valea Prahovei, Baile Felix si Ranca, in vacanta de iarna 2024 – 2025.
Au fost verificate 888 unitati economice, iar pentru neregulile constatate, comisarii ANPC au aplicat 382 amenzi contraventionale, 607 avertismente, oprirea definitiva a comercializarii produselor neconforme in valoare de circa 800.000 lei si oprirea temporara a prestarii serviciilor, pana la remedierea deficientelor constatate, pentru 49 operatori economici.
Cele mai importante abateri de la legislatie intalnite au fost:
- comercializarea unor produse alimentare cu data limita de consum depasita sau fara informatii corespunzatoare
- nerespectarea conditiilor igienice in unitatile de cazare
- neafisarea tarifelor si a serviciilor incluse in pachetul de cazare
- nereguli legate de echipamentele de schi inchiriate, inclusiv lipsa igienizarii si a bonurilor de comanda conforme
- conditii de igiena necorespunzatoare in spatiul de lucru
- utilizarea unor vitrine frigorifice murdare
- lipsa autorizatiilor necesare functionarii sau a certificatelor de conformitate
- neigienizarea spatiilor de cazare, inclusiv bai
- folosirea unor saltele necorespunzatoare.