3 situatii in care nu este recomandat sa faci imprumuturi. Afla care sunt riscurile!

3 situatii in care nu este recomandat sa faci imprumuturi. Afla care sunt riscurile!

Decizia de a face un imprumut fie la o institutie bancara, fie la IFN (institutie financiara nebancara), ar trebui sa fie luata in urma unei analize a situatiei financiare personale. Pentru multi, este o decizie de moment, iar urmarile accesarii unui credit sunt resimtite pe termen lung, cu riscuri insemnate. Sunt situatii in care nu este recomandat sa faci imprumuturi, iar consultantii RisCo.ro iti explica motivele:

 

  1. Situatie economica incerta

Este o mare greseala sa faci credite in momentele in care situatia economica este una instabila sau nu exista predictibilitate, in momentele de criza economica si intr-o etapa in care situatia ta financiara este una dificila. Un imprumut necesita o analiza obiectiva a intregului context. Spre exemplu, in momentele in care inflatia este in crestere, sunt majorari de preturi la utilitati, contextul economic national este unul marcat de incertitudine, ar fi bine sa te gandesti de doua ori inainte sa faci un credit, in special daca vorbim de o suma mare de bani. In ultimii 20 de ani, Romania a traversat mai multe astfel de episoade, iar impactul asupra celor cu imprumuturi mari in banci sau credite la IFN-uri a fost unul major. Este usor de inteles: daca venitul tau este acelasi, dar preturile cresc, facturile sunt mai mari, piata este instabila, atunci riscul sa nu iti mai permiti sa achiti ratele creste. Totodata, in situatia in care venitul tau este instabil, exista in viitorul apropiat riscul sa iti pierzi jobul sau sa ti se reduca veniturile, un credit nu este o idee buna.

  1. Nu iti permiti ratele!

Inainte sa accesezi un credit, afla toate detaliile despre modalitatea de rambursare, dobanzi, comisioane, tipul de rata si durata (fixa, variabila). Gradul de indatorare nu trebuie sa fie foarte mare (maximum 35-40%), iar rata nu ar trebui sa depaseasca 20%, maximum 25% din veniturile lunare. Daca ai constatat ca rata este mai mare, nu te imprumuta! Riscul este sa nu reusesti sa platesti ratele si sa ajungi intr-o criza. Totodata, este o regula simpla: Faci un credit cand ai un venit lunar stabil, nu cand esti somer! De asemenea, atentie la perioada de creditare. Este bine sa fie cat mai scurta.

  1. Creditul nu reprezinta o necesitate!

Nu faci credite pentru dorinte de moment, in special cu un grad mare de indatorare! Este capcana in care cad cei mai multi clienti ai bancilor. Se imprumuta pentru a face achizitii care nu reprezinta nevoi, ci mai degraba reprezinta dorinte. Este mportant sa analizezi mai intai care sunt prioritatile tale in acel moment, in ce situatie financiar te regasesti si care sunt premisele evolutiei tale financiare pe viitor. Planifica-ti si prioritizeaza-ti cheltuielile!

 

Inainte sa faci un credit este recomandat sa te informezi. Nu toti cunoastem termenii bancari, iar in Romania educatia financiara este inca una precara. Cere un sfat unui analist, unui consultant financiar-bancar, analizeaza impreuna cu acesta ofertele de imprumuturi de pe piata bancara.