Romania are aproape 40.000 de locuri de munca vacante. Numarul joburilor neocupate este in crestere in trimestrul III din 2024, comparativ cu perioada anterioara, dar in usoara scadere comparativ cu acelasi trimestru al anului 2023. Avem totusi si sute de mii de someri. Motivul? Nu isi doresc sau nu au pregatirea necesara pentru a ocupa locuri de munca vacante.
Activitatile economice cu cea mai mare rata a locurilor de munca neocupate
Potrivit datelor transmise de Institutul National de Statistica, in trimestrul III al anului 2024, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (1,64%), administratia publica (1,63%), activitati de spectacole, culturale si recreative (1,56%), respectiv distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (1,45%).
Sectorul bugetar a insumat 28% din numarul total al locurilor de munca vacante.
- 4,5 mii locuri vacante in administratia publica
- 3,5 mii locuri vacante in sanatate si asistenta sociala
- 3,1 mii locuri vacante in invatamant
La polul opus, rata locurilor de munca vacante a inregistrat cele mai mici valori in tranzactii imobiliare, servicii, respectiv in industria extractive.
Prin comparatie cu trimestrul precedent, cele mai relevante cresteri atat ale ratei, cat si ale numarului locurilor de munca vacante au fost in invatamant si in administratia publica. La polul opus, rata locurilor de munca vacante a inregistrat scaderi mai relevante in tranzactii imobiliare, respectiv in transport si depozitare si alte activitati de servicii. Diminuari mai importante ale numarului locurilor de munca vacante s-au observat in transport si depozitare si in industria prelucratoare.
Sute de mii de someri
Desi locuri de munca vacante ar fi, avem si sute de mii de someri. Acestia nu reusesc sa ocupe un post vacant din mai multe motive:
- Lipsa studiilor necesare
- Lipsa calificarii
- Naveta
- Salariu si mobilitate
- Conditii grele de munca si asteptarile nerealiste ale somerilor
Cele mai recente date ANOFM arata ca la sfarsitul lunii septembrie 2024, rata somajului inregistrat la nivel national a fost de 3,14%, mai mare decat cea din luna anterioara. Numarul total de someri la finele lunii septembrie 2024 a fost de 250.305 de persoane. Numarul de someri a crescut in 31 de judete.