Dupa Ro e-Factura, Ro e-Transport RO e-TVA, apare un nou formular inteligent! ANAF va pune la dispozitia contribuabililor un nou document, de data aceasta pentru persoanele fizice care datoreaza CAS si CASS, in urma veniturilor extrasalariale. Masura face parte din procesul de reducere a birocratiei si de crestere a gradului de conformare voluntara la plata obligatiilor fiscale.
Declaratia unica, in format nou
Guvernul a aprobat ORDONANTA DE URGENTA pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si masuri specifice pentru digitalizare, prin care este introdus noul formular in cazul contribuabililor persoane fizice care obtin venituri extrasalariale.
Este vorba despre formularul inteligent (e-DU) - Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, precompletata cu informatiile detinute de ANAF privind veniturile disponibile in baza de date a institutiei.
Documentul inteligent va ajuta la:
- determinarea automata a bazelor anuale de calcul pentru stabilirea CAS/CASS, precum si a CAS si CASS datorate de persoanele fizice
- cresterea gradului de colectare
- reducerea/eliminarea erorilor de calcul si declarare.
Cand va fi disponibila e-DU si ce trebuie sa depuna documentul?
Potrivit Ministerului Finantelor, incepand cu veniturile aferente anului 2025, contribuabilii care realizeaza venituri extrasalariale pentru care au obligatia trimiterii declaratiei unice la ANAF, vor primi formularul declaratiei unice precompletat cu date despre veniturile realizate si impozitul pe venit datorat, baza de calcul a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate, precum si cu valoarea contributiilor datorate pentru anul de realizare a venitului.
Printre contribuabilii persoane fizice care realizeaza venituri extrasalariale pentru care exista obligatia trimiterii declaratiei unice la ANAF se numara cei cu:
- activitati independente
- drepturi de proprietate intelectuala
- venituri din cedarea folosintei bunurilor
- venituri din investitii
- venituri din activitati agricole
- silvicultura si piscicultura
- venituri din alte surse.
Obiectivele masurii sunt:
-simplificarea mecanismului de calcul, plata si declarare de catre contribuabilii persoane fizice a obligatiilor fiscale si imbunatatirea conformarii fiscale si colectarea mai eficienta a veniturilor;
-degrevarea contribuabililor persoane fizice de obligatia depunerii Declaratiei unice
-reducerea gradului de complexitate privind completarea formularului Declaratia unica
-reglementarea unui indicator (salariul minim brut pe tara in vigoare la data de 1 ianuarie a anului de realizare a venitului) care sa permita introducerea unor conditii de validare si determinare a contributiilor datorate potrivit legii.