Energie verde pentru fermieri si antreprenorii din industria agroalimentara. Finantare de 150 de milioane de euro pentru panouri solare si generatoare eoliene.

https://dev.risco.ro/portfolio/uploads/articole/imgPrin/daba5428614f0cff7f0ef4dda2c8bb26.webp
Foto: RisCo.ro

Agricultura viitorului intalneste tehnologia, sustenabilitatea si energia verde! Se pregateste o noua schema de finantare pentru fermieri si antreprenorii din industria agroalimentara. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale are, in dezbatere publica, noul proiect de ghid al solicitantului la Schema de ajutor privind sprijinirea investitiilor in noi capacitati de producere a energiei electrice produsa din surse regenerabile pentru autoconsumul intreprinderilor din cadrul sectorului agricol si industriei alimentare

 

Finantari de 150 de milioane de euro

Antreprenorii romani care detin afaceri in domeniul agriculturii sau in industria alimentara vor beneficia de o schema pentru dezvoltare si tranzitia la energia verde. Prin accesarea schemei de ajutor vor putea realiza investitii in panouri solare si generatoare eoliene de energie electrica. Bugetul noii sesiuni a schemei de ajutor AFIR privind productia de energie pentru autoconsum este de 150 de milioane de euro.

Proiectul de ghid al solicitantului se afla in dezbatere publica pan ape data de 29 noiembrie.

Bugetul total estimat al schemei este de 500 milioane euro, pentru perioada 2023-2028, din care prima transa va fi  de 150 de milioane de euro pentru editia 2024, prin Fondul pentru Modernizare.

Cine si pentru ce va putea accesa banii?

Potrivit proiectului de ghid al solicitantului, finantarea se va acorda pentru 100% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 20 milioane euro de beneficiar.  Un solicitant va putea depune mai multe proiecte doar daca investitiile vizeaza locuri de productie si de consum diferite, cu incadrarea in limita sumei de 20.000.000 euro de solicitant.

Vor putea fi finantate proiecte pentru urmatoarele obiective:

  • realizarea capacitatilor noi de producere energie electrica, cu sau fara stocare, din surse solare (sub 1 MW inclusiv si peste 1 MW)
  • realizarea capacitatilor noi de producere de energie electrica, cu sau fara stocare, din surse eoliene (sub 1 MW inclusiv si peste 1 MW);

Vor putea beneficia de schema de ajutor intreprinderile din sectorul agricol, intreprinderile din sectorul industriei alimentare, dar si organizatii/ federatii de organizatii din domeniul imbunatatirilor funciare (organizatii ale  utilizatorilor de apa pentru Irigatii - OUAI si federatii de OUAI).

Autor: RisCo.ro