Pasiunea nu-ti aduce implicit succesul! Cand si cum functioneaza motto-ul “Urmeaza-ti pasiunea!”
Probabil ca ai auzit foarte des “Fa ceea ce-ti place cu adevarat si nu vei mai munci nici o zi din viata ta!” sau “Urmeaza-ti pasiunea!”. Nu este nimic gresit, atat timp cat intelegi cu adevarat cum poti transforma pasiunea ta in succes, pentru ca nu vin la pachet. Daca faci doar ceea ce iti place nu inseamna ca vei avea si un succes fulminant. Performanta este cea care aduce succesul!
Capcanele pasiunii
Multora dintre noi ni s-a spus la un moment dat ca este de ajuns sa ne descoperim pasiunea sis a ne urmam visul pentru a schimba lumea. Problema este ca nu orice pasiune iti aduce atat implinire emotionala, sufleteasca, dar si materiala. Nu in orice conditii poti atinge succesul doar facand ceea ce iti place. Uneori este vorba doar de un hobby, nu de o cale spre reusita!
De multe ori este greu sa iti definesti pasiunea. Ca sa intelegi cu adevarat ce iti place, ce te motiveaza este nevoie sa vorbesti cu tine, sa te asculti. Da, ai citit bine! Este esential sa fim empatici cu noi insine, sa lasam deoparte autocritica si prejudecatile si sa ne analizam obiectiv. Pasul urmator este sa iti pui intrebari. Este important sa ne clarificam ceea ce ne dorim. Pasiunea este ceva ce trebuie descoperit si creat treptat intrebandu-ne ce ne place, de ce ne place un anumit lucru, cum putem sa ne dezvoltam abilitatile in directia respectiva? Nu sta pe ganduri, ci incearca! Daca irosesti prea multa energie analizand, nu-ti va ramane suficienta pentru a face efectiv. Treci la actiune!
Daca ai aflat deja ce te pasioneaza cu adevarat, este esential sa intelegi cum poate sa iti ofere si cariera mult dorita si succesul!
De la pasiune la success
Pentru ca o pasiune sa iti aduca succesul in cariera trebuie sa inveti sa indeplineasca anumite criterii:
- Sa nu ramana doar un hobby!
Este perfect daca ai un hobby, ceva ce iti aduce bucurie in timpul liber, ceva ce te linisteste si te ajuta sa iti incarci bateriile, dar nu confunda pasiunea care poate genera o cariera cu hobby-ul. Pentru succes trebuie sa ajungi foarte, foarte bun in ceea ce faci, mediocritatea nu este suficienta! Asadar, daca tu consideri ca ti-ai identificat pasiunea si poti atinge succesul, este momentul sa muncesti: sa te dezvolti constant, sa capeti noi abilitati, sa inveti zi de zi lucruri noi in acel domeniu, sa iti creezi conexiuni, sa construiesti un plan solid de actiune (directii, resurse, viziune).
- <b> Concentreaza-te pe ce iti pasa, nu pe placeri de moment! </b>
Pentru a atinge succesul trebuie sa alegi o pasiune care se potriveste valorilor tale, cu care sa te identifici foarte bine. Multi se pierd pentru ca se gandesc la o pasiune ca la ceea ce ii face fericiti acum. Nevoile se schimba, mentalitatea evolueaza, ceea ce iti place acum s-ar putea sa nu iti mai faca placere peste 3-5 ani. Este esential sa alegi ceva de care iti pasa, care sa ofere impact in jur, care sa iti permita sa construiesti.
- Sa fie relevanta pentru societate!
Poti sa iubesti ceea ce faci, pe stomacul gol! Da, este realitatea dura. Daca iti doresti sa-ti transformi pasiunea intr-o cariera si sa ai succes este important sa verifici daca pasiunea ta are o relevanta pentru societatea in care traiesti. Este esential ca prin ceea ce faci sa satisfaci o nevoie a societatii, la un moment dat. Pictura intuitiva, spre exemplu, o pasiune la moda in zilele noastre. Te ajuta sa iti exprimi sentimentele, poate iti ofera linistea si relaxarea de care ai nevoie si pictezi si foarte bine, dar daca nu identifici o nisa spre care sa se indrepte operele tale, atunci este doar un hobby! Daca te incapatanezi sa faci asta pentru ca asta iti place, fara sa intelegi cum sa valorizezi rezultatul, nu vei atinge succesul, ci doar o implinire sufleteasca temporara.
- Sa faci performanta!
Este conditia esentiala pentru a atinge succesul pornind de la o pasiune. Succesul nu “ti se da”, ci il construiesti. Cu munca, perseverenta, obiective, sacrificii, dezvoltarea de noi comportamente, gandirea analitica, explorarea pasiunii tale, asumarea riscurilor.
Pasiunea iti ofera energie, motivatie, inspiratie, insa este nevoie sa iti depasesti limitele. Pasiunea este importanta pentru succes, dar succesul nu iti este garantat doar daca iti urmezi o pasiune.