Sondaj: 2025, anul reconversiei profesionale pentru angajatii romani. Ce isi doresc de la noile joburi?

Sondaj: 2025, anul reconversiei profesionale pentru angajatii romani. Ce isi doresc de la noile joburi?

O luna si jumatate ne desparte de finalul anului 2024, iar multi dintre noi isi fac deja planuri pentru anul viitor. Cariera este in prim-plan pentru angajatii romani care viseaza la un job nou. 2025 aduce tendinta de reconversie profesionala. joburi mai bine platite, cu oportunitati de dezvoltare profesionala si program flexibil sunt asteptarile angajatilor care au raspuns la cel mai recent sondaj al platformei de recrutare online eJobs.

 

Evolutia pietei muncii impune reconversie profesionala

Tehnologie care avanseaza rapid, joburi noi, cerinte noi, nevoia de adaptare rapida. Asa poate fi caracterizata in cateva cuvinte piata muncii. Se explica astfel de ce 6 din 10 respondenti din cadrul celui mai recent sondaj realizat de eJobs.ro si platforma de cursuri online Skillab au precizat ca in urmatorul an doresc sa schimbe domeniul in care activeaza sau sa treaca printr-un proces de reconversie profesionala.

  • 23% au un plan de dezvoltare profesionala pe care il urmeaza
  • 33% au schitat un plan, dar nu considera ca il si implementeaza.
  • 14% considera ca planul este exclusiv in sarcina angajatorului
  • 16% considera ca ar fi greu de urmat un plan
  • 5% nu sunt interesati de a avea un plan de dezvoltare in cariera.

Raluca Dumitra, Head of Marketing in cadrul eJobs.ro:

Vedem un procent mare de angajati care deja sunt hotarati sa faca o miscare clara in directia reconversiei profesionale in viitorul imediat. Se uita nu doar la domeniile care se dezvolta, dar si la competentele pe care le cere piata astfel incat sa isi creasca sansele de angajare si peste 5 sau 10 ani de acum incolo”.

Ce isi doresc angajatii romani de la noile joburi?

Conform raspunsurilor oferite in cadrul sondajului amintit, pentru angajatii romani un salariu mai bun reprezinta principalul motiv pentru care si-ar dori sa isi schimbe profesia (77,4%). Totusi 43,4% sunt motivati de perspective mai bune de dezvoltare, 38,5% si-ar dori sa aiba un stil de lucru flexibil, respectiv sa poata munci remote sau hibrid.

65% dintre candidati sunt convinsi ca este nevoie sa dobandeasca noi abilitati pentru a putea ramane relevanti pe piata muncii: abilitatile in IT, analiza a datelor de management, abilitatile in business si cele din domeniul financiar.

7 din 10 angajati si candidati participanti la sondaj spun ca, in compania pentru care lucreaza, programele si cursurile de dezvoltare profesionala nu fac parte din pachetul de beneficii extrasalariale.

Sondajul a fost realizat in luna octombrie, pe un esantion de 2.081 de respondenti.