7 de “Asa NU” la interviul de angajare. Ce ar trebui sa eviti, pentru a nu-ti boicota sansa de angajare?

7 de “Asa NU” la interviul de angajare. Ce ar trebui sa eviti, pentru a nu-ti boicota sansa de angajare?

Interviul de angajare, prima “proba de foc” pentru cei mai multi candidati. Comportamentul si raspunsurile din timpul interviului dicteaza decizia angajatorului. Poti avea un CV foarte bun, dar ceea ce spui la interviul de angajare iti poate reduce sansele de angajare. Este motivul pentru care de multe ori telefonul nu mai suna. Pentru a evita o astfel de situatie, consultantii RisCo.ro iti vin in ajutor cu recomandari pentru a face fata cu brio interviului pentru un job nou. Iata ce NU trebuie sa spui/sa faci la primul contact cu un potential angajator:

 

  1. Nu minti!

Desi pare o regula de bun simt, sunt situatii in care, din dorinta de a parea mai interesanti, de a atrage atentia potentialului angajator, unii candidati mint in CV si mint la interviul de angajare. Problema este ca minciuna are picioare scurte, iar recrutorul are de obicei mai multa experienta decat tine, asa ca in loc sa faci o impresie buna, iti ratezi sansa. Nu cunosti bine o limba straina? Nu o trece in CV! Nu ai experienta intr-un domeniu? Nu minti! Nu ai anumite aptitudini? Nu inventa!

  1. Nu-ti barfi fostul angajator!

Si aceasta pare o regula de conduita normala in societate, insa tendinta multora este de a da vina pe fostu angajator pentru esecul lor. Chiar daca vina nu iti apartine, chiar daca relatia cu fostul angajator nu a fost una buna, la interviul de angajare NU vorbi despre asta. Recrutorul nu este psihologul tau! Tot ce poti face este sa acorzi atentie detaliilor, sa pui intrebari relevante si sa iti iei masuri de precautie pe viitor pentru a nu repeta o relatie profesionala toxica.

  1. Nu manifesta disperare!

Poate ca ai pierdut jobul de cateva luni, ai o situatie financiara proasta si ai ratat deja cateva sanse de angajare, insa nu este cazul sa arati disperare la interviul de angajare. Nu te va face mai bun in fata angajatorului, nu il vei convinge mai bine asa, ci doar vei arata vulnerabilitate si lipsa de profesionalism.

  1. Nu folosi telefonul mobil!

Pe langa regula punctualitatii, la interviul de angajare este recomandat sa lasi deoparte telefonul mobil, pe silentios. Nu intrerupe discutia pentru a prelua un apel, nu te scuza ca este o urgenta. Va parea ca esti neinteresat de discutie.

  1. Nu vorbi doar despre bani!

Este normal sa soliciti informatii despre salariu, insa nu te focusa doar pe asta. Cere detalii relevante in egala masura despre program, politica firmei, responsabilitatile pe care le vei avea. Poti intreba si despre beneficii salariale si extrasalariale, chiar poti negocia conditii, insa nu exagera cu discutia despre bani si nu porni conversatia direct cu aspectele financiare.

  1. Nu face glume!

Teoretic poti destine atmosfera cu o gluma, insa nu toata lumea intelege o gluma sau accepta o remarca. Pentru ca emotiile te pot influenta si poate fi o gluma proasta, cel mai bine este sa renunti la idee. Poti sa te manifesti prietenos, dar nu confunda discutia cu recrutorul cu o discutie cu prietenii in oras. Adreseaza-te politicos, zambeste si ramai calm!

  1. Nu raspunde superficial!

Timpul tuturor este pretios! Daca nu consideri interesant un post, nu aplica la jobul respectiv pentru a nu irosi timpul tau si pe cel al recrutorului. Daca participi la un interviu de angajare, da dovada de respect, asculta intrebarile, raspunde sincer la ceea ce esti intrebat si nu manifesta superficialitate. Da dovada de maturitate, comporta-te serios si ofera intr-o maniera adecvata informatiile care iti sunt solicitate.