IMM-urile din Romania au ramas in urma cu procesul de digitalizare. Care sunt beneficiile digitalizarii?
Procesul de digitalizare a IMM-urilor din U.E. avanseaza foarte incet. In 2023, doar 59% dintre intreprinderile din UE au atins cel putin nivelul de baza al intensitatii digitale, asta in conditiile in care, pana in 2030, trei din patru companii din UE ar trebui sa utilizeze servicii de cloud computing, date mari si inteligenta artificiala, iar peste 90% dintre intreprinderile mici si mijlocii ar trebui sa ajunga la cel putin un nivel de baza de intensitate digitala.
Cat de digitalizate au devenit intreprinderile UE?
Cel mai recent raport Eurostat arata ca la nivelul anului 2023, 59% dintre intreprinderile din UE au atins cel putin nivelul de baza al intensitatii digitale. Prin comparatie, la nivelul anului 2021, doar 56% dintre intreprinderile din UE atingeau un nivel de baza de intensitate digitala. Tinta asumata este de 90% pana in 2030, un prag greu de atins, avand in vedere evolutia lenta.
Dintre intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri), 58% au atins cel putin nivelul de baza al intensitatii digitale anul trecut, in timp ce ponderea intreprinderilor mari a fost de 91%. Cel putin nivelul de baza al intensitatii digitale implica utilizarea a cel putin 4 din 12 tehnologii digitale selectate, cum ar fi: tehnologia AI, social media, cloud computing, Customer Relationship Management (CRM).
Potrivit unuia dintre obiectivele Deceniului Digital, mai mult de 90% dintre IMM-urile din UE ar trebui sa atinga cel putin un nivel de baza de intensitate digitala pana in 2030.
Situatia se prezinta astfel:
- 4,4% dintre IMM-urile din UE au atins un nivel foarte ridicat de intensitate digitala
- 19,6% au atins un nivel ridicat
- 33,8% au inregistrat niveluri de intensitate digitala scazute
- 42,3% au atins un nivel foarte scazut
Tarile cu cele mai digitalizate IMM-uri
Tarile cu cea mai mare proportie de intreprinderi care au atins un nivel foarte ridicat al digitalizarii IMM-urilor au fost: Finlanda (13,0%), Malta (11,4%) si Tarile de Jos (11,0%). La polul opus, tarile cu cele mai multe intreprinderi caracterizate printr-o intensitate digitala foarte scazuta au fost Romania (72,1%), Bulgaria (70,6%) si Grecia (56,2%).
Beneficiile digitalizarii in sectorul IMM-urilor
De ce este importanta accelerarea digitalizarii pentru intreprinderile mici si mijlocii? Un raspuns ar fi nevoia de adaptare intr-o societate in care tehnologia avanseaza foarte rapid. Apoi, digitalizarea este un avantaj in competitia din piata. Beneficiile tehnologiilor digitale pentru intreprinderile mici si mijlocii sunt numeroase, insa cele mai importante raman: automatizarea proceselor, crestere eficientei, imbunatatirea productivitatii angajatilor gestionarea eficienta a resurselor umane si materiale.