Consumul de energie din surse regenerabile a scazut in tarile Uniunii Europene. Romania, putin peste media U.E.

Consumul de energie din surse regenerabile a scazut in tarile Uniunii Europene. Romania, putin peste media U.E.

Productia si consumul de energie din surse regenerabile este un deziderat al Uniunii Europene. Cu toate acestea, tintele asumate de tarile membre sunt departe de a fi atinse. In 2021, datele Eurostat indica faptul ca s-a inregistrat o scadere a ponderii consumului final brut de energie din surse regenerabile fata de anul 2020. Nivelul atins a fost de doar 21.8%.

 

Tinta asumata prin REPowerEU este de 45%

Tarile U.E. avanseaza greu in directia consumului de energie verde. Printr-o directiva din 2018, era asumat obiectivul de 32% consum de energie din surse regenerabile pana in 2030. In 2021, ponderea inregistrata a fost de doar 21,8%. Mai mult, in 2021 Comisia Europeana a emis propunerea de modificare a Directivei privind energia din surse regenerabile, in care isi propune sa creasca acest obiectiv la 40%, planul REPowerEU din 2022 ridicand acest obiectiv si mai mult, pana la 45%.

Cu toate acestea, putine state reusesc sa tina pasul cu cerintele Comisiei Europene. Potrivit analizei biroului de statistica al Uniunii Europene, 15 dintre cele 27 de tari membre UE au raportat cote sub media UE in 2021 (Belgia, Bulgaria, Cehia, Germania, Irlanda, Spania, Franta, Italia, Cipru, Luxemburg, Ungaria, Malta, Tarile de Jos, Polonia si Slovacia).

Cele mai scazute proportii de surse regenerabile au fost inregistrate in Luxemburg (11,7%), Malta (12,2%), Tarile de Jos (12,3%), Irlanda (12,5%) si Belgia (13,0%).

Suedia ramane in top

Suedia are in continuare cea mai mare pondere de energie din surse regenerabile, respectiv 62,6%, bazandu-se in principal pe un amestec de biomasa, hidro, eolian, pompe de caldura si biocombustibili lichizi.

Pe locurile urmatoare se claseaza Finlanda (43,1%, biomasa si hidro), Letonia (42,1%, biomasa si hidro), Estonia (37,6%, bazandu-se mai ales pe biomasa si eolian), Austria (36,4%, in principal hidro si biomasa) si Danemarca (34,7%, in principal biomasa si vant).

Romania si resursele renegerabile

Cu 23,59 %, Romania se situa peste media UE, la nivelul anului 2021, iesind astfel din top 10 state cu un consum ridicat de energie din surse regenerabile. Totusi, in 2020, Romania s-a situat pe locul 8 din cele 27 de state membre UE, la ponderea energiei electrice produse din surse regenerabile. Romania a atins in 2020 obiectivul de 24% din consumul de energie total provenit din surse regenerabile. La acel moment, productia de energie electrica din Romania provenea in proportie de 12,4% energie eoliana, 3,4% din panouri solare fotovoltaice si 27,6% din hidroenergie. Cele mai bune rezultate le-a avut totusi in 2016, cand ne situam la 26,9%.

De ce se bate pasul pe loc, in procesul de trecere a energia verde? Explicatiile ar fi: legislatia care nu stimuleaza investitiile in energii regenerabile, lipsa unei strategii nationale coerente, lipsa unei infrastructuri adecvate.