Programe de studii mai bune, accesul la tehnologie de ultima generatie, cercetare, mai multe oportunitati si un alt nivel de civilizatie, sunt doar cateva dintre motivele pentru care tinerii romani aleg sa continue studiile in strainatate. Misiunea nu este deloc usoara: taxele sunt mai mari, traiul mai scump, acomodarea este deseori dificila. Totusi, pentru tinerii care pornesc pe acest drum cantaresc mai mult avantajele. Problema este ca putini se intorc, la finalizare studiilor.
Romania vs strainatate
In sistemul universitar din Romania exista 93 de institutii de invatamant superior, publice si private: 53 de institutii acreditate de invatamant superior de stat si 40 institutii de invatamant superior private. Dintre acestea, ASE Bucuresti si Universitatea de Medicina "Iuliu Hatieganu" din Cluj Napoca sunt incluse in top 1000, in clasamentul Times Higher Education 2023. Topul este condus de Universitatea din Oxford, Universitatea Harvard si Universitatea din Cambridge. Avem asadar si noi institutii de invatamant superior de prestigiu. Cu toate acestea, din ce in ce mai multi tineri sunt atrasi de cele din strainatate.
Cati tineri romani invata in strainatate?Nu stim exact. Ministerul Educatiei nu are o statistica oficiala in acest sens. In schimb UNESCO apreciaza ca numarul lor ar fi depasit 40.000 in ultimii ani. Potrivit estimarilor aproximativ 10.000 de tineri romani studiaza in Marea Britanie, in jur de 3.000 in Olanda, intre 2.000 si 2.500 in Germania si Franta si intre 1.000 si 2.000 in Danemarca, Spania, Italia si Austria.
Ce invata tinerii romani in universitatile din strainatate? Cei mai multi aleg sa studieze management, afaceri, economie, IT, medicina, design, chimie si inginerie. Aceste domenii se bucura de o abordare moderna in institutiile de invatamant de peste hotare. Prin motivele enumerate de tinerii studenti se numara: accentul pus pe practica si mai putin pe teorie, mediul competitiv, dotarile moderne si opotunitatile de angajare, laboratoarele de cercetare si deschiderea spre dialog a profesorilor.
Ce criterii iau in calcul tinerii in alegerea universitatii?Pentru ca asa cum spuneam costurile studiilor peste hotare sunt mult mai mari decat costul educatiei in Romania, studentii analizeaza cateva aspecte pentru alegerea institutiei de invatamant: taxele de scolarizare, costurile de trai, ofertele de studiu, prestigiul institutiei de invatamant, facilitatile, accesarea burselor, posibilitatea de angajare.