100 milioane euro pentru IMM-urile din Romania

100 milioane euro pentru IMM-urile din Romania

Valoarea investitei oferite prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), sub forma de garantii, este de asteptat să creasca de patru ori — pana la 400 de milioane de euro sau mai mult — datorita efectului de parghie al investitiilor private in credite pentru IMM-uri.

 Romania este la al patrulea program de acest gen, pentru perioada 2014-2020, obiectivul “Initiativei pentru IMM-uri” fiind sa incurajeze statele membre sa foloseasca initiativa comuna elaborata de Comisie si Grupul Bancii Europene de Investitii (BEI) pentru a stimula accesul la finantare al intreprinderilor mici europene care sunt afectate de constrangeri financiare.

La data de 6 august 2014, s-a incheiat Acordul de parteneriat intre Comisia Europeana si Romania, care stabileste strategia pentru utilizarea Fondurilor structurale si de investitii europene pentru perioada 2014-2020 (IP-14-907). Romania va primi 23 de miliarde de euro din totalul fondurilor politicii de coeziune din perioada 2014-2020.

"Astazi, Romania s-a alaturat grupului de state membre care doresc sa imbunatateasca mediul de afaceri pentru IMM-uri, prin alocarea a 100 de milioane de euro din Fondul UE pentru Dezvoltare Regionala, pentru a contribui la finantarea intreprinderilor mici si mijlocii. Intr-o tara in care IMM-urile reprezinta mai mult de 99% din numarul total de intreprinderi si care se confrunta cu nevoi serioase de finantare externa, acest program sprijina intreprinzatorii tocmai pentru a avea acces la produsele de creditare in conditii mai bune. De asemenea, aceasta initiativa le va permite IMM-urilor sa fie mai inovatoare si competitive si sa se extinda pe pietele regionale, nationale si internationale", a afirmat Corina Cretu, politician.

O evaluare din anul 2013 a “Initiativei pentru IMM-uri” a Uniunii Europene arata care sunt dificultatile in obtinerea de finantare externa si estimarea valorii creditelor solicitate de firme, care nu pot fi obtinute de la sistemul bancar. Pentru o mare parte a IMM-urilor din Romania, accesul la finantare ramane prima pe lista de preocupari a antreprenorilor.

Se pare ca in Romania deficitul de finantare externa este estimat pentru IMM-uri la aproximativ 3,4 miliarde de euro pana in 2020, acoperind nevoia diferitelor tipuri de instrumente financiare (garantii, imprumuturi cu risc impartit, micro-creditare, investitii de capital).

Cele 100 de milioane de euro destinate programului “Initiativa pentru IMM-uri” au fost realocate din Programul Operational Regional 2014-2020, fiind initial planificate pentru garantii. In acest sens, programul “Initiativa pentru IMM-uri” va pune in practica schema intr-un mod mai eficient, datorită implicarii grupului BEI si a fondurilor programului "Orizont 2020".

La data de 6 august 2014, s-a incheiat Acordul de parteneriat intre Comisia Europeana si Romania, care stabileste strategia pentru utilizarea Fondurilor structurale si de investitii europene pentru perioada 2014-2020 (IP-14-907). In acest context, Romania va primi 23 de miliarde de euro din totalul fondurilor politicii de coeziune din perioada 2014-2020.

Sursa: Agerpres