UE este lider in domeniul exporturilor mondiale de produse agroalimentare

UE este lider in domeniul exporturilor mondiale de produse agroalimentare

Intr-un raport publicat ieri, UE confirma, pentru inca un an, pozitia sa de lider mondial in domeniul exporturilor mondiale de produse agroalimentare, exporturile UE ajungand in 2018 la 138 de miliarde de euro. Produsele agricole reprezinta o proportie solida de 7 % din valoarea totala a marfurilor exportate de UE in 2018, ocupand locul patru dupa utilaje, alte produse prelucrate si produse chimice.

Agricultura si sectoarele si serviciile legate de alimentatie asigura impreuna aproape 44 de milioane de locuri de munca in UE. Lantul de productie si prelucrare a alimentelor reprezinta 7,5 % din ocuparea fortei de munca si 3,7 % din valoarea adaugata totala la nivelul UE.

Phil Hogan, comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, a declarat: „Politica agricola comuna, din ce in ce mai orientata spre piata, a contribuit in mod decisiv la succesul inregistrat de UE in comertul agricol. Reputatia produselor UE ca fiind sigure, fabricate in mod sustenabil, nutritive si de inalta calitate ii asigura un loc de varf pe piata mondiala. Comisia este disponibila pentru a-i ajuta pe producatori sa profite pe deplin de oportunitatile din intreaga lume, asigurandu-se, in acelasi timp, ca sectoarele noastre mai sensibile dispun de masuri de salvgardare suficiente.”

Primele cinci destinatii pentru produsele agroalimentare exportate de Uniunea Europeana continua sa fie Statele Unite, China, Elvetia, Japonia si Rusia, care reprezinta 40 % din exporturile UE. Pe langa negocierea acordurilor comerciale care ofera noi oportunitati agricultorilor din UE, Comisia Europeana ajuta exportatorii Uniunii sa intre pe noi piete si sa beneficieze de posibilitati de afaceri prin activitati de promovare, inclusiv prin misiuni la nivel inalt conduse de comisarul Hogan. In 2018 si 2019, comisarul Hogan a insotit producatorii UE in China, Japonia si Emiratele Arabe Unite.

Vinurile si vermutul continua sa domine cosul de produse exportate, iar bauturile spirtoase si lichiorurile ocupa al doilea loc, urmate apoi de alimentele pentru sugari si diverse preparate alimentare, de ciocolata, paste fainoase si produse de patiserie.

In ceea ce priveste importurile, raportul concluzioneaza ca UE a devenit al doilea importator de produse agroalimentare din lume, valoarea importurilor sale ridicandu-se la 116 miliarde de euro, ceea ce aduce balanta comerciala a UE pentru acest sector la un rezultat net pozitiv de 22 de miliarde de euro.

UE importa in principal trei tipuri de produse: produse care nu se produc in UE (sau care se produc aici doar intr-o mica masura), cum ar fi fructele tropicale, cafeaua si fructele proaspete sau uscate (reprezentand 23,4 % din importuri in 2018); produse care sunt destinate pentru hrana animalelor (inclusiv turte de oleaginoase si soia, care insumeaza 10,8 % din importuri); si produse utilizate ca ingrediente in prelucrarea ulterioara (cum ar fi uleiul de palmier).

Importurile din SUA au inregistrat cea mai rapida crestere in 2018, cu un procent de 10 %, ceea ce face ca aceasta tara sa devina principalul furnizor de produse agroalimentare al UE.

Raportul complet include si o imagine de ansamblu a performantelor comerciale ale principalilor parteneri ai UE (Statele Unite, China, Brazilia, Japonia si Rusia) si a fluxurilor comerciale ale acestora cu UE, precum si un capitol privind comertul si cooperarea cu tarile cel mai putin dezvoltate.

Articol oferit de gazetadeagricultura.info!