Indiferent in ce domeniu lucram, ce experienta avem sau ce obiective profesionale avem, cu totii avem un lucru in comun. Cu totii ne dorim sa evoluam din punct de vedere profesional, sa ne facem remarcati, sa castigam mai mult si sa acumulam cat mai multe cunostinte. Desi indeplinirea obiectivelor presupune pasi diferiti, dupa caz, scopul ramane acelasi. Suntem constant in cautare de noi oportunitati si intotdeauna punem accent pe imbunatatire.
Promotiile salariale, bonusurile, asumarea responsabilitatilor, recunoasterea profesionala, pachetele salariale mai bune si satisfactia personala vin la pachet cu evolutia in cariera. Insa care e punctul de pornire pentru toate aceste beneficii? Care e STARTUL obiectivelor profesionale si care sunt regulile care ne ajuta sa fim mai buni?
Poate ca iti pare bizar, insa afla ca deja detii o buna parte din informatiile si instrumentele care te vor ajuta sa evoluezi din punct de vedere profesional. Punctul de pornire se afla chiar la actualul job! Desi in cele mai multe zile te concentrezi asupra numeroaselor sarcini pe care le ai, este important sa ai in vedere un aspect important: tot ce faci te ajuta sa te dezvolti.
Lucrezi intr-o companie mare si zilnic interactionezi cu alti colegi, raportezi evolutia pe care ai facut-o in proiectele pe care le ai sau comunici cu persoane din alte companii? Toate aceste lucrui contribuie la dezvoltarea ta profesionala. Chiar daca unele sarcini au devenit o rutina pentru tine, oricand exista posibilitatea sa inveti ceva nou.
Bine, aceste lucruri probabil ca le stiai deja… vrei sa stii concret ce faci pentru viitorul tau?
Investeste in tine, inainte de orice. Investeste in dezvoltarea ta profesionala si personala.
Tu ce faci pentru viitorul tau? Pasi care iti asigura succesul
Primul pas este sa iti creezi o imagine puternica (Personal brand)
Sa iti creezi un personal brand inseamna sa te pui in valoare, sa stii cum sa te “vinzi” in fata companiilor de top si sa pui accent pe crearea unei imagini profesionale cat mai bune. Cu cat te concentrezi in aceasta directie, cu atat vei reusi sa atragi noi oportunitati. Pozitioneaza-te ca fiind o persoana cu abilitati de lider, iar in acest fel vei atrage succesul profesional. Cum iti creezi un personal brand cat mai bun? Prin promovare! Vorbeste cu entuziasm despre toate proiectele pe care le-ai desfasurat si despre planurile tale de viitor. Vorbeste cu entuziasm despre ce iti place sa faci din punct de vedere profesional si investeste constant in tine.
Pune accent pe acel set de skill-uri care te diferentiaza de alti oameni si invata mereu lucruri noi. Stabileste-ti obiective clare, fii prezent/a la cat mai multe evenimente din sfera de interes si nu uita sa iti pui in valoare calitatile.
Cum sa cresti profesional
Cand vine vorba despre crearea unui brand personal si despre progres profesional, nu exista un set de reguli stricte si in mod sigur nu exista o reteta universala. Nu exista raspunsuri corecte sau gresite. Exista vointa, determinare si pasiune. Exista obiective clare si dorinta de afirmare. Asadar, daca te intrebi ce poti sa faci pentru viitorul tau, afla ca optiunile sunt foarte variate.
Iata, asadar, ce poti sa faci:
Inscrie-te la cursuri de acreditare si certificare
Cand vine vorba de dezvoltare profesionala, procesul de invatare si de pregatire este in mod sigur unul extrem de important. Asadar, daca vrei sa obtii rezultate bune, sa te faci remarcat/a si sa fii multumit/a de realizarile tale, atunci o solutie este sa participi la cat mai multe cursuri (training-uri). Poti sa alegi cursuri din sfera ta de activitate, care te ajuta sa iti imbogatesti cunostintele si sa obtii rezultate mai bune la job sau poti sa alegi cursuri care te ajuta sa iesi din zona de confort si care iti ofera acces la informatii care te pot ajuta sa evoluezi pe mai multe planuri. Poti sa participi si la cursuri de dezvoltare personale sau la diferite programe care te ajuta sa iti dezvolti creativitatea, sa gandesti din alta perspectiva sau sa iti imbunatatesti abilitatile pe care le ai.
Inscrie-te in programe de voluntariat
Vrei sa cunosti mai multe persoane si sa fii conectat/a la tot ce se intampla? Inscrie-te in programe de voluntariat! Poti sa participi la programe de voluntariat care au legatura cu hobby-urile tale sau poti sa le alegi pe cele care au legatura cu sfera ta de activitate. Aceasta activitate iti poate deschide noi orizonturi, te ajuta sa fii o persoana mai deschisa, mai sociabila si mai atenta la nevoile celor din jurul tau. In plus, munca de voluntariat te ajuta sa iti creezi un personal brand foarte bun. Mai mult decat atat, daca esti in cautarea unui job nou, programele de voluntariat iti maresc sansele de angajare. Potrivit studiilor, in cadrul procesului de recrutare, persoanele care au trecute in CV activitati de voluntariat au cu cca. 27% mai multe sanse de a obtine un post decat persoanele care nu se implica in activitati de voluntariat.
Alege un mentor
Persoanele de succes au mentori. Este un obicei pe atat de simplu, pe atat de eficient. Un mentor te poate indruma, iti poate oferi foarte multe sfaturi utile si te poate ajuta sa descoperi raspunsuri la numeroasele intrebari pe care le ai. Sunt foarte multe programe de mentoring la care te poti inscrie sau poti alege sa faci mentoring 1 la 1, acesta din urma fiind mult mai eficient. Sa alegi un mentor inseamna sa investesti in tine si in viitorul tau. Sa alegi un mentor inseamna sa iti maresti sansele de a creste profesional si de a atinge mult mai usor obiectivele dorite. In plus, un mentor te poate ajuta sa descoperi mult mai usor ce obiective trebuie sa urmaresti, care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi sau cum sa actionezi in unele situatii.
Tu ce faci pentru viitorul tau?
Te-ar putea interesa si: Ce vrei sa te faci cand vei fi mare!