Transparenta sporita a preturilor la alimente: de la fermieri la intermediari si in final la consumatori

Transparenta sporita a preturilor la alimente: de la fermieri la intermediari si in final la consumatori

Dupa ce a interzis practicile comerciale neloiale si a imbunatatit cooperarea dintre producatori, Comisia Europeana prezinta astazi al treilea element vizand imbunatatirea echitatii in lantul de aprovizionare cu alimente, prin introducerea unui grad mai ridicat de transparenta in modul in care sunt raportate preturile de-a lungul intregului lant. 

Comisia Europeana a inaintat astazi o propunere in baza careia vor fi puse la dispozitie informatii esentiale despre modul in care se stabilesc preturile pe masura ce produsele agroalimentare circula de-a lungul lantului de aprovizionare cu alimente.

Diferentele dintre pretul de vanzare si cel de cumparare pot oferi informatii despre costurile intermediare (cum ar fi transportul, asigurarea, depozitarea, etc.) dintre vanzator si cumparator. Mai multa transparenta poate contribui la decizii mai bune ale intreprinderilor si poate imbunatati increderea in tratamentul echitabil in toate etapele lantului de aprovizionare cu alimente. Totodata, accesul usor si in timp util la informatii despre evolutiile pietei este extrem de important pentru a face fata in mod eficace concurentei pe pietele mondiale.

Comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala Phil Hogan a declarat: „Consolidarea pozitiei fermierilor in cadrul lantului de aprovizionare cu alimente a reprezentat si continua sa reprezinte o prioritate a Comisiei. Sporirea transparentei pietei va face posibile accesul egal la informatiile privind preturile si mai multa claritate in privinta acestora, lantul nostru de aprovizionare cu alimente devenind astfel mai echitabil si mai echilibrat. Aceste norme noi vor completa directiva recent adoptata de interzicere a practicilor comerciale neloiale, favorizand actorii cu o pozitie mai slaba si de mai mici dimensiuni din lantul de aprovizionare cu alimente, iar introducerea lor reflecta sprijinul public foarte semnificativ care exista in intreaga UE pentru consolidarea rolului fermierului in lantul de aprovizionare cu alimente.”

Desi sunt disponibile numeroase informatii despre evolutiile de pe pietele agricole (preturi, volume de productie, stocuri etc.), nu exista aproape deloc informatii referitoare la piata despre alte piete-cheie din lantul de aprovizionare agroalimentar, adica acelea care functioneaza intre fermieri si consumatori la nivelul prelucrarii alimentelor si la nivel de distributie cu amanuntul. Aceste informatii asimetrice intre fermieri si ceilalti actori din lantul de aprovizionare cu alimente creeaza un dezavantaj semnificativ pe piata pentru fermieri si reduc increderea in tratamentul echitabil. Lipsa informatiilor despre evolutiile pietei din partea prelucratorilor si a distribuitorilor cu amanuntul a fost numita „cutia neagra” a lantului de aprovizionare agroalimentar, iar propunerea de astazi deschide aceasta cutie.

Masurile propuse vor viza sectoarele carnii, oualor, produselor lactate, fructelor si legumelor, culturilor arabile, zaharului, precum si sectorul uleiului de masline. Masurile se bazeaza pe sistemele si procedurile existente de colectare a datelor care sunt deja instituite si utilizate de operatori si de statele membre pentru raportarea informatiilor despre piata catre Comisie, avand acum o sfera mai larga de aplicare. Fiecare stat membru va fi responsabil pentru colectarea datelor referitoare la preturi si piata. Comisia recomanda ca statele membre sa aleaga abordarea cea mai eficienta din punctul de vedere al costurilor si sa nu vizeze intreprinderile mici si mijlocii pentru a reduce sarcina administrativa. Statele membre vor comunica datele Comisiei, care la randul sau va face publica monitorizarea pe portalul privind datele agroalimentare si pe site-urile observatoarelor UE ale pietei. Este esential ca informatiile furnizate de statele membre sa fie precise si prompte.

In conformitate cu procedurile din cadrul initiativei o mai buna reglementare a Comisiei, propunerea este publicata acum in vederea unei perioade de consultare publica de patru saptamani. Va fi apoi adoptata de Comisia Europeana, iar intrarea sa in vigoare este planificata la sase luni de la adoptare.

Articol preluat de pe www.gazetadeagricultura.info