Topul produselor agricole care s-au scumpit in 2022. Cauze: invazia Ucrainei, seceta si scumpirea energiei

Topul produselor agricole care s-au scumpit in 2022. Cauze: invazia Ucrainei, seceta si scumpirea energiei

2022 a adus scumpiri pe banda rulanta in sectorul produselor agricole, arata cele mai recente date Eurostat. Cresterile au fost semnificative in special la cereale si ulei, dar si ouale si laptele s-au scumpit. Ingrijorator este faptul ca acestea reprezinta produse esentiale, care se regasesc in cosul de cumparaturi de baza al consumatorului de rand.

Cauzele scumpirilor in 2022

Cresterile de pret au fost generate de un cumul de factori. Analiza Eurostat precizeaza ca principale cauze:

-perturbarea pietelor agricole globale cauzata de invazia Ucrainei de catre Rusia. Astfel, in contextul in care Rusia si Ucraina sunt exportatoare majore de cereale, grau, porumb, seminte oleaginoase (in special floarea soarelui), s-a produs un adevarat dezechilibru in piata, culminand cu scumpiri

- seceta pe scara larga (care a dus la o reducerea a recoltei, dar si modificari ce tin de calitatea produselor agricole)

-presiunile inflationiste

- costul energiei.

In fata acestui peisaj, fiecare stat si-a luat propriile masuri si a dezvoltat o strategie proprie pentru a contracara avalansa de scumpiri. In unele cazuri, s-au dovedit eficiente, in alte au dus la o adancire a crizei.

Datele Eurostat indica faptul ca pretul mediu al marfurilor agricole in ansamblu (productie) in UE a crescut cu 24% intre 2021 si 2022. Cele mai mari cresteri ale preturilor au fost la cereale (+45 %), oua (+43 %) si lapte ( +31 %). Au existat cresteri de pret pentru toate grupele de produse, cu exceptia fructelor (-3%).

Topul produselor agricole care s-au scumpit in 2022

Potrivit analizei Eurostat, preturile la cereale, oua si lapte au crescut cel mai rapid in 2022 in Finlanda, Franta si Letonia.

Preturile medii la cereale in ansamblu (un agregat care acopera grau, orz, porumb, secara si ovaz, precum si alte tipuri de cereale) au crescut in toate tarile UE intre 2021 si 2022, rata variind de la +33% atat in Austria, cat si in Tarile de Jos si +34% in Letonia pana la +67% in Ungaria si +70% in Finlanda.

Preturile oualor au crescut si in toate tarile UE intre 2021 si 2022, rata variind de la +6% in Luxemburg si +7% atat in Cipru, cat si in Grecia la +68% in Tarile de Jos, +74% in Belgia si +76% in Franta.

S-au inregistrat de asemenea cresteri ale pretului laptelui in toate tarile UE in 2022, variind de la o valoare relativ limitata de +3% in Cipru si +9% in Malta pana la aproximativ +50% in Belgia, Lituania, Ungaria si Letonia.