Lupta după cota de piata in varful sistemului bancar s-a ascutit anul trecut, dupa preluarea Volksbank de catre Banca Transilvania, care a venit foarte aproape de locul doi, ocupat de francezii de la BRD Societe Generale. Disparitia Volksbank a permis turcilor de la Garanti sa prinda locul 10 dupa cota de piata, singura intrare noua in top. Bancile mici au continuat sa-si piarda din importanta, iar concentrarea activelor in bilanturile marilor banci a crescut fata de 2014.
Activele sistemului bancar din Romania au crescut anul trecut la 377,3 miliarde de lei, cu 13,1 miliarde de lei peste nivelul din 2014. Bancile nu au crescut activele doar din creditarea statului anul trecut, asa cum au facut in cei trei ani de dinainte, ci si din creditarea economiei private, unde cresterea soldului a fost de 3%. Creditul neguvernamental in lei a crescut cu 19,7% in decembrie 2015, fata de decembrie 2014, la 110,2 miliarde de lei. Pe de alta parte, creditul in valuta a scazut, in 2015, cu 9,9%, la 107,2 miliarde de lei.
Concentrarea activelor a crescut anul trecut. Cele mai mari trei banci locale imparteau intre ele peste 41,4% din activele din sistem, fata de 38,4% la finele lui 2014, in timp ce primele zece banci detineau 88,3% din totalul activelor, fata de 77,1% in 2014.
Banca Comerciala Romana, detinuta de austriecii de la Erste a ramas pe primul loc in topul bancilor, dar cu o cota de piata mai mica cu aproape jumatate de punct procentuale, de 15,7%. BRD Societe Generale a reusit sa creasca bilantul suficient pentru a pastra pozitia a doua, cu o cota de 13%, insa Banca Transilvania a venit puternic din urma, cu un portofoliu mai mare de credite ca urmare a preluarii Volksbank.
Citeste continuarea articolului pe Profit.ro