Topul celor mai corupte tari

Topul celor mai corupte tari

Organizaţia nonguvernamentala Transparency International (TI) publica in fiecare an Indicele de Perceptie a Coruptiei, pentru a stabili care sunt tarile percepute ca fiind cele mai corupte, in opinia populatiei.

Indicele claseaza 168 de tari, pe o scara de la 0 la 100, de la cele mai corupte la cele mai putin afectate de coruptie. 100 reprezinta valoarea tarii celei mai curate, in timp ce zero se identifica cu maximul de coruptie.

Tarile percepute ca fiind cele mai corupte tind sa se afle in Africa sau Orientul Mijlociu, in societati cu sisteme legale si guvernamentale slabe si o saracie foarte raspandita. Somalia si Coreea de Nord se afla in varful listei (scor 8), fiind urmate de Afganistan (scor 11) si Sudan (scor 12). Danemarca a obtinut scorul de 91, fiind cea mai “cuminte” tara scandinava.

Business Insider a facut o lista cu pozitiile pe care se regaseau tarile cele mai corupte, din punctul de vedere al Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare. Acestea sunt rezultatele:

T-17. Irlanda

Obtinand un scor de 75 de puncte, Irlanda a fost una dintre cele mai putin corupte tari din lume. Dar un documentar din 2015, de la televiziunea RTE, a aratat ca anumiti politicieni si-au declarat in mod gresit castigurile.

T-17. Japonia

In timp ce Japonia este perceputa ca fiind necorupta, din prisma unor standarde globale, portalul GAN Integrity's anticorruption  mentioneaza ca exista o practica traditionala (cunoscuta sub numele de amakudari) de a le atribui unor functionari ai guvernului retrasi din functie pozitii de top in companii japoneze, chiar daca nu au experienta necesara.

T-14. Chile — In ciuda faptului ca este una dintre cele mai corupte tari cf. OECD, Chile este una dintre cele mai putin corupte in America Latina, avand in vedere ca in Brazilia, Venezuela si Paraguay frauda si mita sunt in floare. Per ansamblu, Chile a obtinut un scor de 70, cu 3 puncte mai putin decat situatia din indicele anului trecut.

T-14. Estonia — In anul 2012, presedintele Estoniei, Toomas Hendrich , a ajutat la implementarea unui act pentru a creste transparenta in sectorul public. Acest lucru a ajutat la imbunatatirea scorului, de la 70 la 69.

T-14. Franta — Franta a devenit un pic mai necorupta in ultimul an, ajungand la un scor de 70.

13. Portugalia — Potrivit unui sondaj din 2015, realizat de Ernst & Young, 83% din cetateni considera ca mita si coruptia sunt larg raspandite in tara. Prim-ministrul Jose Socrates a fost retinut privind suspiciunea de frauda fiscala si spalare de bani. In Indicele de Transparenta, Portugalia a obtinut un scor de 63 de puncte.

12. Polonia — a obtinut 62 de puncte in Indice.

11. Israel — Israel a obtinut 61 de puncte in Indicele de Perceptie a Coruptiei. In 2015, fostul prim-ministrul Ehud Olmert a fost condamnat pentru ca a luat ilegal 150.000 de dolari de la un magnat american.

10. Slovenia — Au existat mai multe scandaluri privind cazurile de coruptie din Slovenia, in ultimii ani. De exemplu, in 2013 si 2014 au avut loc proteste in masa impotriva prim-ministrului Janez Janša si a liderului opozitiei, Zoran Janković, pentru ca si-au declarat fals bunurile personale.

9. Spania — Inainte de recenta lui realegere, prim-ministrul Mariano Rajoy a fost acuzat de coruptie. Per total, Spania a obtinut un scor de 58 de puncte, in ceea ce priveste transparenta.

T-7. Republica Ceha— In cel mai recent Indice de Perceptie a Coruptiei, Republica Ceha a obtinut 56 de puncte, mai mult decat cele 51 de anul trecut. Scorul obtinut pare sa reflecte sfarsitul unui scandal politic de coruptie majora, in urma caruia prim-ministrul Petr Necas a fost fortat sa demisioneze, in anul 2013.

T-7. Coreea de Sud —  Coruptia a fost mereu de actualitate in Coreea de Sud. A obtinut un scor de 56 de puncte, in Indicele de Perceptie a Coruptiei.

T-5. Ungaria — Ungaria a scazut de la 54 de puncte la 51. Cea mai comuna practica “neortodoxa” de la ei este mita catre medici si chirurgi.

T-5. Slovacia — Obtinand un scor de 51 de puncte, si Slovacia se afla acolo sus, langa cele mai corupte tari din Europa.

4. Grecia — Grecia a obtinut 46 de puncte, fata de cele de 43, de anul trecut. Practica lui "fakelaki", un termen colocvial folosit pentru mita data pentru a obtine servicii mai bune, este foarte raspandita in tara.

3. Italia — Coruptia in cea de-a treia economie a lumii, din zona euro, este deseori asociata cu numele lui Silvio Berlusconi, care a fost acuzat de coruptie in nenumarate randuri. Italia a obtinut un scor de 44 pe puncte in Indicele de Perceptie a Coruptiei.

2. Turcia — Turcia se claseaza ca fiind cea mai corupta tara din Europa, obtinand un scor de 42 de puncte, din totalul de 100.

1. Mexic —Mexic a obtinut un scor de 35 de puncte. Acest lucru nu este de mirare, avand in vedere ca Mexic se afla in centrul comertului cu droguri, aduse din America Latina in SUA. Narcotraficantul Joaquin "El Chapo" Guzman a reusit sa iasa din inchisoare de doua ori, pentru ca a dat mita functionarilor de la inchisoare.

 

Sursa: Business Insider