♦ Cele mai multe vanzari pe angajat au fost inregistrate de comertul combustibililor gazosi
♦ Locurile 2 si 3 sunt ocupate de vanzarile de produse obtinute din prelucrarea titeiului si de comercializarea energiei electrice
♦ Vanzarile pe angajat din comertul retail sunt la jumatate decat cele din comertul cu combustibili
Conform unei analize RisCo.ro, domeniul care a inregistrat cele mai multe vanzari pe angajat este cel al comercializarii combustibililor gazosi prin conducte. Potrivit anre.ro - Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, Romania are cea mai mare piata de gaze naturale din Europa Centrala si a fost prima tara care a utilizat gazele naturale in scopuri industriale.
DOMENII CU CELE MAI MARI VANZARI PE ANGAJAT
Locul 1: Comercializarea combustibililor gazosi prin conducte
Desi comercializarea combustibililor gazosi prin conducte nu se afla in topul domeniilor cu cele mai mari vanzari in 2018, acest sector a inregistrat cele mai mari vanzari pe angajat. Mai exact, vanzarile inregistrate pe angajat au fost de 12,8 milioane de RON, la un numar de 1,050 de salariati.
Potrivit anre.ro, in sectorul energiei electrice, respectiv cel al gazelor naturale, au fost infiintate autoritati de reglementare ca institutii publice autonome, avand drept atributii functionarea pietei in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor.
Totodata, a fost creat si perfectionat continuu cadrul legal necesar desfasurarii activitatilor specifice sectorului gazelor naturale.
Potrivit datelor financiare, sectorul comercializarii combustibililor prin conducte a inregistrat in 2018 o cifra de afaceri de 13,4 miliarde de RON.
Profitul inregistrat la nivel de sector a fost de 413,4 milioane de RON, iar marja de profit a fost de 3,1%.
Numarul firmelor inregistrate pe codul CAEN aferent sectorului este insa unul destul de mic, 41 mai exact.
Printre firmele care se ocupa cu comercializarea combustibililor gazosi prin conducte in Romania se numara ENGIE Romania S.A., E.ON Energie Romania SA, E.ON Gaz Furnizare S.A., Valahia Gaz SRL, AXPO Energy Romania SA si C-GAZ & Energy Distributie SRL.
Locul 2: Fabricarea produselor obtinute prin prelucrarea titeiului
Si sectorul fabricarii produselor obtinute prin prelucrarea titeiului a inregistrat un numar foarte mare de vanzari pe angajat. Mai exact, acesta a inregistrat 9,3 milioane de RON/angajat, la un numar de 2,333 de salariati.
Diferenta de vanzari pe angajat dintre cele doua domenii aflate pe locurile 1 si 2 este de aproape 3,5 milioane de RON.
O diferenta destul de mica poate fi observata in ce priveste numarul de firme inregistrate pe codul CAEN, locul doi detinand 52 de firme, cu 11 mai mult decat locul unu.
In ceea ce priveste cifra de afaceri inregistrata pe domeniu, vanzarile inregistrate de sectorul fabricarii produselor obtinute prin prelucrarea titeiului sunt cu aproape 8,5 miliarde de RON mai mari decat cele inregistrate de sectorul comercializarii combustibililor gazosi prin conducte.
Profitul inregistrat la nivel de sector a fost de 240,6 milioane de RON, iar marja de profit a fost de -1,1%.
Principalii jucatori din domeniu sunt Rompetrol Rafinare SA, Petrotel – Lukoil SA, Bulrom Gas Impex SRL, Total Romania S.A. si Almatar Trans SRL.
Locul 3: Comercializarea energiei electrice
Comercialiarea energiei electrice in Romania ocupa locul 3 in topul domeniilor cu cele mai mari vanzari pe angajat in 2018. Acesta a inregistrat 7,5 milioane de RON, la un numar de 2,321 de salariati.
Vanzarile pe angajat inregistrate de sectorul comercializarii energiei electrice sunt cu aproape 2 milioane de RON mai mici decat vanzarile pe angajat inregistrate de sectorul fabricarii produselor obtinute prin prelucrarea titeiului.
O diferenta notabila intre sectorul care ocupa locul 3 si sectoarele care ocupa locurile 1 si 2 poate fi observata in ceea ce priveste numarul de firme. Mai exact, 150 de firme se ocupa cu comercializarea energiei electrice.
Printre firmele care se ocupa cu comercializarea energiei electrice se numara Electrica Furnizare SA, Enel Energie Muntenia SA, Enel Energie SA, Tinmar Energy SA si CEZ Vanzare SA.
In ceea ce priveste cifra de afaceri, vanzarile inregistrate de comercializarea energiei electrice a atins suma de 17,4 miliarde de RON.
Profitul inregistrat la nivel de sector a fost de 326,2 milioane de RON, iar marja de profit a fost de 1,9%.
Te-ar putea interesa si: Top domenii cu cele mai mari profituri in 2018!