Teoria ne invata ca sportul, mancarea sanatoasa si fereastra deschisa ne vor tine departe de doctori. In practica insa, ferestrele de la birou nu se deschid niciodata, de mancat mancam ce si pe unde apucam, iar cu sportul...ei bine, nu prea ne intelegem. Asadar, la stilul de viata pe care-l avem astazi, e bine sa tinem doctorii aproape, pentru ca nu se stie niciodata cand avem nevoie de ei.
In ultima vreme clinicile private castiga tot mai mult teren, romanii indreptandu-se spre acestea datorita serviciilor superioare oferite. Cel putin in teorie, la privat este mai curat, esti tratat oarecum mai civilizat si nu-ti pierzi toata ziua stand cu orele pe culoar ca sa intri la o consultatie.
Dezvoltarea uriasa din ultimii ani a clinicilor medicale private din Romania se datoreaza in principal introducerii sistemului de abonamente medicale in pachetul de beneficii salariale al marilor companii multinationale. Aceste companii platesc abonamente lunare pentru ca angajatii sai sa beneficieze de servicii medicale la clinici private. De altfel, abonamentele medicale platite in special de angajatori reprezinta principala sursa de venituri pentru toate marile retele de clinici private din tara.
Top clinici medicale private din Romania
Clinicile medicale cu traditie sunt cele mai apreciate de romani. Astfel de clinici au o retea de servicii medicale si o experienta semnificativa dezvoltate de-a lungul a peste 20 de ani de functionare in acest domeniu. Iata, mai jos, o situatie financiara (cifra de afaceri si profit) a celor mai cunoscute si apreciate clinici medicale private din Romania:
Centrul Medical Unirea (CMU sau Reteaua Regina MARIA)
In anul 1995 medicul cardiolog Wargha Enayati a infiintat Centrul Medical Unirea (CMU), o mica clinica privata in centrul Bucurestiului. Treptat s-au deschis si alte sedii in capitala, iar mai apoi reteaua s-a extins si in alte orase din tara. In 2011 CMU a devenit Reteaua Privata de Sanatate Regina MARIA, iar astazi aceasta retea include 44 de policlinici si 290 de clinici partenere in 14 orase din tara, 6 spitale si 3 maternitati. Pe langa acestea, Regina MARIA are si o banca proprie de celule stem, mai multe laboratoare de analiza si centre de imagistica.
Acum, Regina MARIA este una dintre cele mai cunoscute si apreciate retea de sanatate de la noi din tara. Afacerile companiei au crescut de la an la an, inregistrand venituri semnificative, mai ales datorita segmentului corporate care reprezinta cea mai mare parte din totalul cifrei de afaceri a companiei.
Asadar, cu ajutorul celor peste 400.000 de abonati corporate pe care-i are in portofoliu, in 2018 Regina MARIA a inregistrat o cifra de afaceri de 454.8 milioane de RON, cu 19.3 % mai mult fata de anul anterior. Cresterea este pe de o parte organica, iar pe de alta parte este sustinuta si de achizitiile pe care le-a facut compania pentru a-si extinde portofoliul, in 2017 reteaua Regina MARIA preluand mai multe clinici din capitala, dar si din tara.
Investitiile mari facute pentru extinderea retelei si modernizarea unitatilor existente au avut un efect pozitiv asupra vanzarilor companiei, dar profitul a avut de suferit din aceasta cauza. Daca in 2016 compania avea un profit de 11,7 milioane de RON, in 2017 si 2018 Regina MARIA a inregistrat pierderi majore, de 64,7 milioane de RON si respectiv 70.4 milioane de RON.
MED LIFE SA
In 1996 cand a fost infiintata de catre doctor Mihaela Marcu prima clinica MedLife, aceasta oferea servicii de planning familial si suport medical cuplurilor tinere si avea doar patru specialitati medicale. Astazi, portofoliul MedLife este impresionant, grupul detinand 50 de clinici, 10 spitale, 10 farmacii, 9 centre de stomatologie, 4 maternitati si 1 banca de celule stem si este cel mai mare operator de servicii medicale din Romania.
Astazi MedLife este singura retea privata de sanatate din Romania listata la bursa, iar afacerile ii merg atat de bine, incat a raportat in 2018 o cifra de afaceri la nivel de grup de peste 800 de milioane de RON. Cresterea s-a datorat, in principal, cresterii semnificative din toate liniile de afaceri ale grupului, dar si achizitiilor efectuate in tara in ultimii ani.
2017 si 2018 au niste ani extrem de ocupati pentru MedLife, extinderea retelei prin achizitionarea de clinici in diverse orase ale tarii si peste hotare fiind principalul obictiv al grupului. Planurile de dezvoltare nu se opresc aici, MedLife tintind pragul de 200 milioane de euro a cifrei de afaceri (consolidata).
In ceea ce priveste compania-mama din cadrul grupului, MedLife SA, in 2018 aceasta a avut o cifra de afaceri de 419.8 milioane de RON, cu 10.6% mai mare fata de anul anterior.
In ceea ce priveste profitabilitatea companiei MedLife SA, daca in 2017 avea o pierdere de 2.5 milioane de RON, in 2018 compania a inregistrat profit. Valoarea acestuia a fost de 4.1 milioane de RON.
SANADOR SRL
Prima clinica Sanador a fost infiintata in 2001 in Bucuresti de omul de afaceri Florin Andronescu, fondatorul afacerilor Flanco si Credisson. In prezent Sanador isi desfasoara activitatea doar in capitala, avand 5 clinici, 1 spital si un centru oncologic.
Extinderea retelei nu a fost pana acum o prioritate pentru SANADOR, obiectivele sale strategice fiind dezvoltarea unitatilor existente si mentinerea unui nivel inalt al calitatii serviciilor medicale si al pregatirii profesionale a personalului. De asemenea, infiintarea Spitalului de Oncologie a fost una din prioritatile Sanador, asa cum sunt prezentate in Strategia de dezvoltare a Sanador pentru 2016-2019.
In ceea ce priveste situatia financiara a companiei, in 2018 Sanador a inregistrat o cifra de afaceri de335.6 milioane de RON, in crestere cu 15.8% fata de anul precedent. La capitolul profitabilitate compania traverseaza o perioada mai dificila, aceasta raportand in 2017 si 2018 profituri in scadere. Astfel, in 2018 Sanador a inregistrat o scadere a profitului de 43.5%, si anume o valoare de 3.9 milioane de RON.
Datele financiare mentionate in articol si exemplificate in grafice fac referire doar pentru o companie (CUI), nu la nivel de grup.
Afacerile in domeniul sanatatii in Romania merg din ce in ce mai bine. Observam tendinta ca marii jucatori sa-si consolideze pozitia pe piata prin extinderea retelelor si achizitionarea de clinici sau alte unitati medicale mai mici. Insa provocarea cu care se vor confrunta toti jucatorii din sistemul de sanatate in anii ce vor urma va fi retentia personalului medical. In conditiile exodului de medici din tara, trebuie gasit si aplicat un sistem coerent capabil sa mentina doctorii buni in Romania.
RisCo a realizat acest articol utilizand serviciul SellNet - Selectii Liste si Firme. Daca si tu lucrezi intr-o industrie competitiva si te intereseaza situatia primilor jucatori, urmareste articolele noastre sau foloseste serviciul recomandat de specialistii nostri.
Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de Facebook, Instagram, Twitter, sau LinkedIN