Top 3 practici pentru economisirea gazului

Top 3 practici pentru economisirea gazului

Inflația din ultima perioadă, conflictul militar de peste graniță și veniturile limitate sunt motive întemeiate pentru a provoca dificultăți în a plăti facturile la gaz. Odată cu venirea sezonului rece, tot mai multe persoane își petrec mai mult timp în locuințele lor. Acest lucru presupune un lucru cert – consum mai intens de energie, pentru electrocasnice și încălzirea casei.

Pentru a evita această problemă pe cât de mult posibil, recomandăm o serie de practici ce te-ar putea ajuta în viitor, pentru un consum cât mai redus, dar eficient. Dacă ți-am stârnit curiozitatea, continuă să citești acest articol:

1.   Schimbă modul în care utilizezi electrocasnicele

Un consum redus de gaz pornește chiar de la practicile tale casnice și de la modul în care decizi să-ți încălzești încăperile. Este ușor să confundăm eficiența energetică cu reducerea consumului, însă acestea sunt noțiuni diferite.

În esență, eficiența energetică presupune folosirea unor alternative de încălzire mai puțin costisitoare. Însă, pentru reducerea consumului, recomandăm următoarele practici:

  • Usucă hainele pe caloriferele încălzite prin centrala pe gaz a locuinței
  • Poți reduce frecvența/durata dușurilor zilnice, în special dacă faci mai multe pe zi
  • Folosește mai des apa la temperaturi sub 49 de grade celsius
  • Atunci când gătești, pune capacul peste vas, pentru a accelera procesul. Vei utiliza mai puțin aragazul.
  • Deschide draperiile ziua și închide-le noaptea, pentru a conserva căldura produsă de soare în timpul zilei.

 

2.    Ia în considerare schimbarea furnizorului

Având în vedere liberalizarea pieței de furnizare a gazelor și electricității, plaja de opțiuni ale consumatorilor s-a extins considerabil. Cu alte cuvinte, majoritatea oamenilor pot să își schimbe furnizorul. Din fericire, există multiple variante dintre care poți alege, care să îți ofere servicii neîntrerupte, tarife mai bune, iar astfel poți beneficia de o reducere substanțială a facturii la gaze.

Trebuie însă să verifici dacă te poți bucura și de plafonarea prețurilor, în cazul în care îți shimbi furnizorul și dacă te încadrezi în limita de consum conform cu perioada indicată de stat.

Existența competiției de pe piața furnizorilor este un aspect pozitiv, ce îți va permite să alegi opțiuni mai bune, precum Nova Power & Gas.

Vrei să afli și cât anume ai economisi? Simplu – folosește un calculator destinat facturilor tale, ce va lua în considerare zona în care locuiești, tipul de locuință, dimensiunea spațiunului și costul ultimei facturi emise pentru o lună de consum. Este cea mai rapidă și eficientă metodă de a afla dacă acel furnizor ți-ar putea oferi o ofertă mai bună. Chiar și transmiterea indexului pentru factura gaze ar putea fi mai simplă, dacă furnizorul operează online. Decizia finală îți revine ție!

3.    Menține căldura în casă

Adesea ne gândim la factura de gaz ca fiind costul gazului consumat. În realitate, trebuie să avem în vedere pierderile de pe urma risipei de căldură sau a utilizării exagerate a centralei. Pe măsură ce acestea scad, factura va fi mai mică.

Ca primă măsură, asigură-te că izolația locuinței tale este calitativă. Odată ce ai acest aspect sub control, schimbă modul în care îți setezi căldura în fiecare cameră. Dacă reduci temperatura termostatului centralei cu un grad Celsius, poți scădea costul pentru încălzire cu aproximativ 6%! Alte practice utile ar fi:

  • Setarea termostatului la o temperatură mai joasă. Dacă nu este o persoană bolnavă sau un nou-născut în casă, nu este nevoie să menții constant o temperatură de 25 de grade. Bineînțeles, acest lucru depinde și de confortul tău termic. În general, 22-23 de grade celsius sunt suficiente pentru a fi evitată o discrepanță mult prea mare între mediul interior și cel exterior.
  • Folosește funcția de programare a termostatului. Cel mai probabil, nu ai nevoie de o extrem de multă căldură în locuință dacă nu ești acasă sau dacă este mijlocul zilei, iar temperatura exterioară este acceptabilă.
  • Adaptează nivelul căldurii în funcție de încăpere. Folosește robineți cu cap termostatic în fiecare zonă a casei. Biroul sau spațiul de muncă nu trebuie încălzit constant, iar baia ar putea avea cel puțin 1-2 grade în plus față de restul locuinței, dacă nu ai ferestre sau dacă s-au create aburi de la duș.

Pentru mai multe informații privind folosirea eficientă a gazului și electricității, precum și contractarea unei oferte de furnizare, apelează acum la Nova Power & Gas!