Top 2016: Primele 15 tari cu cei mai fericiti angajati

Top 2016: Primele 15 tari cu cei mai fericiti angajati

Esti fericit la locul de munca? Daca traiesti in India, in Mexic, sau in SUA, datele arata ca esti foarte multumit de situatia ta profesionala.

Poate sa para greu de crezut, dar fericirea la job inca este un fenomen raspandit, nu doar un mit! De fapt, un studiu recent a aratat ca 71% dintre angajatii chestionati, de peste tot din jurul lumii, se simt bine la locul de munca.

Barometrul anual Wellbeing Edenredl  a fost realizat pe un esantion de 14.400 de angajati din toata lumea, aratand rezultate surprinzatoare despre starea de fericire a salariatilor.

Potrivit analizei, urmatoarea lista contine tarile cu cei mai multi angajati fericiti la job:

 

  1. India
  2. Mexic
  3. SUA
  4. Chile
  5. Brazilia
  6. Germania
  7. U.K.
  8. China
  9. Polonia
  10. Belgia
  11. Spania
  12. Franta
  13. Turcia
  14. Italia
  15. Japonia

 

Cum este determinat gradul de fericire in aceasta analiza? Pentru a masura starea de bine, realizatorii barometrului au luat in calcul un mix al celor 3 factori: mediul de lucru, aprecierea, emotia. Fiecare dintre cei trei factori sunt esentiali pentru ca angajatul sa fie motivat pe termen lung si sa dea randament.

In Japonia, Turcia, China, Italia, si Polonia, starea de bine a fost asociata cu posibilitatea de a te baza pe colegi pentru sustinere si a avea asteptari clare de la jobul respectiv. Pentru India, Mexic, Brazilia sau Chile, factori emotionali precum motivarea, increderea in viitor, si cat de interesant este jobul prestat au fost cauze ale fericirii.

Angajatii care traiesc in tari cu economii mai mature au inregistrat scoruri mai echilibrate. In America, in Marea Britanie lipseste factorul emotional la job, in timp ce in Franta, Germania si Belgia se pare ca angajatul acuza o lipsa de apreciere.

Desi este greu sa identifici cu exactitate “motorul” care declanseaza fericire la munca, angajatii din India sunt cu 11% mai fericiti decat cei din SUA, iar acest rezultat este perceput ca o urmare directa a politicilor interne si a abilitatilor manageriale folosite in companii.

 

Autor: Rose Leadem, antreprenor

Traducere: Diana Petroiu

 

Sursa: Entrepreneur