♦ Comertul domina piata de vanzari din Romania, devansand substantial firmele de productie
♦ Piata de retail, sectorul carburantilor si transporturile rutiere de marfa ocupa primele 3 locuri
♦ Transporturile rutiere de marfa inregistreaza un numar record de peste 34.000 de firme
In 2018, firmele din comertul retail domina topul vanzarilor, primele 3 locuri fiind detinute de acestea. Domeniile de productie sunt reprezentate de locurile 4 si 5 ale topului prin lucrarile de constructie si fabricarea de autoturisme.
TOP DOMENII CU CELE MAI MARI VANZARI
Locul 1: Comert retail produse alimentare, bauturi si tutun
Sectorul care a inregistrat cele mai mari vanzari in 2018 este cel al comertului, inregistrand o cifra totala de afaceri de 71,3 miliarde de RON.
Firmele cu cele mai mari vanzari pe piata de retail in 2018 sunt supermarketurile Kaufland Romania, Carrefour Romania si Profi Romania.
Potrivit unei analize de piata realizata de Euler Hermes, la cresterea sectorului retail a contribuit si expansiunea teritoriala a retailerilor, cu peste 350 de magazine nou deschise in 2017, cele mai multe dintre ele fiind inregistrate in zona rurala. Cele mai multe magazine nou deschise le-a avut Profi, aproape 200 la numar.
Numarul firmelor care au contribuit la cifra totala de afaceri inregistrata de piata de retail in 2018 a fost de 45.381, iar numarul angajatilor pentru anul trecut a fost de 210.377.
Marja totala de profit inregistrata in sectorul retail pentru anul 2018 a fost de 2,4%.
Locul 2: Comert retail carburanti
La o diferenta de aproape 20 de miliarde de RON fata de sectorul comertului se afla cel al carburantilor. Vanzarile de benzina si motorina in magazinele specializate au inregistrat o cifra totala de 52,3 miliarde de RON.
Firmele cu cele mai mari vanzari pe piata carburantilor in 2018 sunt OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream si Lukoil Romania.
O parte a cresterii vanzarilor inregistrate in sectorul carburantilor se datoreaza si scumpirii benzinei si motorinei. Pentru aceasta crestere Consiliul Concurentei a demarat, in urma cu un an, potrivit digi24.ro, o ancheta sectoriala pe piata carburantilor, dupa ce pretul motorinei si benzinei in Romania, fara taxe, a depasit media europeana.
Numarul firmelor din sectorul carburantilor a fost considerabil mai mic fata de cel al firmelor din sectorul de retail, mai exact: 1,187. Si numarul angajatilor a fost considerabil mai mic, respectiv: 14,700.
Marja totala de profit inregistrata in sectorul carburantilor pentru anul 2018 a fost de 1,9%.
Locul 3: Transportul rutier de marfuri
La o diferenta mica fata de sectorul de carburanti se afla transportul rutier de marfuri. Potrivit datelor financiare pentru anul anterior, cifra totala de afaceri a fost de 44,3 miliarde de RON.
Firmele cu cele mai mari vanzari in transportul rutier de marfuri sunt Aquilla Part Prod Com, VOS Logistics Cargo si Duvenbeck Logistik.
Potrivit unui articol publicat in 2018 de revista Capital, industria transporturilor din Romania trece printr-un moment favorabil generat de evolutia economica a tarii. Piata transporturilor este dominata de sectorul rutier si de industriile conexe, fiind axata pe spatiul comunitar unde se desfasoara mai mult de 90% dintre cursele efectuate.
Numarul firmelor din transportul rutier de marfuri in 2018 a fost de 34,074, iar numarul angajatilor inregistrati anul trecut a fost de 140,048.
Marja totala de profit inregistrata de transportul rutier de marfuri pentru anul 2018 a fost de 3,5%.
Companiile cu cele mai mari cifre de afaceri
Datele financiare pe anul 2018 arata, in majoritatea cazurilor, o crestere a cifrei de afaceri.
Top firme pe piata de retail in 2018
Top firme din sectorul carburantilor in 2018
To firme din sectorul transportului rutier de marfuri in 2018
Te-ar putea interesa si: Top 10 companii in Romania 2018!
RisCo a realizat acest articol utilizand serviciul SellNet - Selectii Liste si Firme. Daca si tu lucrezi intr-o industrie competitiva si te intereseaza situatia primilor jucatori, urmareste articolele noastre sau foloseste serviciul recomandat de specialistii nostri.
Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de Facebook, Twitter, sau LinkedIN