Tips&tricks. Cum sa NU faci investitii in perioadele de instabilitate si criza!

Tips&tricks. Cum sa NU faci investitii in perioadele de instabilitate si criza!

Capitolul investitiilor este cel care sufera cel mai mult in perioadele de criza si instabilitate economica. Si este si normal, avand in vedere ca, oamenii se focuseaza mai itnai pe a-si asigura traiul, pe a pune deoparte ceva pentru zile...si mai negre, iar teama de a folosi economiile pentru zona de investitii este mai mare. Totusi, multe retete ale succesului s-au scris in vremuri de criza, multi dintre bogatii planetei au dat lovitura profitand tocmai de astfel de momente. Unii au avut noroc, altii au venit cu o strategie buna. Daca ai reusit sa strangi o suma considerabila in ultima perioada si vrei sa investesti acesti bani, iti doresti ca ei sa nu stea degeaba ci sa-i pui sa munceasca pentru tine, ar fi bine sa tii cont de urmatoarele sfaturi. Iata cum este indicat sa NU faci investitii in perioadele instabile din punct de vedere financiar.

  1. Nu investi in ce nu cunosti!

Este prima regula si cea mai importanta. De altfel, este un sfat bun nu doar pentru investitiile in perioade economice dificile, ci pentru orice moment in care vrei sa faci acest pas. Inainte de a face o investitie, documenteaza-te, afla cum functioneaza mecanismele, care sunt avantajele si dezavantajele, care sunt riscurile. Atunci cand decizi sa investesti, de fapt decizi sa acumulezi noi cunostinte, sa te educi, sa stai departe de specula si sa iti folosesti economiile intr-o zona sanatoasa care sa iti aduca profit pe viitor. Acum este la moda investitia in cryptomonede de exemplu, dar daca nu cunosti regulile jocului, s-ar putea sa iesi in pierdere.

  1. Nu juca totul pe o carte!

Probabil ai auzit de acest sfat sau “nu pune toate ouale intr-un singur cos”, “asigura-te ca intotdeauna exista un plan B”. Toate aceste expresii te atentioneaza asupra faptului ca orice investitie are un risc, iar indicat este sa gandesti o strategie, sa incepi eventual cu o suma mai mica, sa testezi terenul. Daca iti directionezi toti banii spre ceva ce nu stii cum si daca va functiona, risti sa pierzi economiile si sa ajungi si intr-un impas financiar.

  1. Nu investi pe fond emotional!

Regula e la fel ca cea a cumparaturilor facute pe fond emotional. Adica este de evitat acest comportament. Daca ai auzit ca un prieten a dat lovitura intr-un domeniu, nu este recomandat sa-i urmezi calea orbeste, doar dintr-un entuziasm de moment. Incearca sa descoperi mai multe informatii despre investitia respectiva, asigura-te ca nu este doar un castig “efemer”.

  1. Nu investi in ce poate da dependenta!

Cel mai simplu exemplu il reprezinta jocurile de noroc. Tentatia este mare, gandul ca de la o suma investita poti castiga dublu sau triplu, doar pe baza de noroc, atrage pe multi. In timp insa, jocurile de noroc creeaza dependenta si te pot ruina.