Tinerii romani care nu-si doresc sa urmeze filiera teoretica si apoi cursurile universitare, aleg invatamantul profesional cu speranta ca se vor incadra mai rapid pe piata muncii. Varianta invatamantului profesional dual le aduce si alte beneficii: burse scolare si burse de la operatorii economici; pregatire practica, masa si cazare, diploma recunoscuta si calificare intr-un domeniu cautat pe piata muncii. Pentru multi tineri reprezinta sansa de a testa atmosfera de la locul de munca, inca de pe bancile scolii si de a se acomoda cu echipamentele, procedurile si conditiile de munca, pe timpul orelor de practica.
Totusi, spre ce domenii profesionale se indreapta tinerii romani? Un raspuns este oferit de raportul raportul Guide for Investors in Romania 2022, realizat de Adecco Group. Datele centralizate in cadrul raportului arata ca cei mai multi aleg scolile de asistenti medicali, dar si domeniul pedagogiei, mecanica si turism.
Invatamantul profesional din Romania
Potrivit raportului, in Romania erau inscrisi 198.295 de elevi in formatul de invatamant profesional (2020-2021). Acestia urmau cursuri in 32 de domenii de studiu de baza. Peste 16.000 dintre ei s-au indreptat catre invatamantul profesional dual, in cadrul caruia scolile si companiile private au parteneriate prin care le ofera practica, burse si oportunitati tinerilor.
In topul domeniilor preferate de tineri se afla:
-31% sanatate si pedagogie
-22% mecanica
-12% turism si HoReCa
-3% industria textila, agricultura, cosmetica, industria alimentara, constructii si instalatii, electronica
-2% informatica, transporturi, electromecanica
-1% economie, silvicultura
Economia si medicina, in topul preferintelor studentilor
Cei care aleg sa urmeze filiera teoretica si apoi cursurile universitare au alte preferinte. Domeniile cele mai accesate sunt economie (16%), medicina (10%), stiinte juridice (8%). Pe ultimele locuri se afla teologia, stiintele politice, stiintele militare.
Romania are 84 de institutii de invatamant superior (de stat si private) care ofera studii de licenta, master si doctorat in conformitate cu principiile Procesului Bologna. Cele mai mari
centre universitare sunt Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara.