12 comportamente "toxice" de evitat

12 comportamente "toxice" de evitat

Psihologul Mark Chernoff impreuna cu sotia sa au invatat, in urma mai multor ani de experienta de lucru cu clientii,  o lectie importanta: ca fiecare dintre noi ii poate rani sau supara pe cei dragi, uneori chiar si involuntar. Exista 12 tipuri de comportamente “toxice” care trebuie evitate, pentru ca ii indeparteaza pe oameni de noi.

Urmatoarea lista apartine psihologului Mark Chernoff:

 1. Sa fii invidios pe ceilalti

Invidia este arta de a contabiliza reusitele altcuiva in detrimentul celor personale.

Nu este nimic atragator sau admirabil la acest comportament. Asa ca opreste-te din a iti compara viata cu a celorlalti! Viata este o calatorie, nu o competitie.

Singura persoana cu care te afli in competitie esti tu. Pentru ca te lupti sa fii cea mai buna versiune a ta. Iar daca vrei neaparat sa iti masori progresul, compara-te cu cel care erai ieri.

2. Sa iei totul prea personal

Oamenii toxici cred ca tot ce se intampla in jurul lor este un atac direct la persoana lor, sau ca intr-un anume fel are legatura cu ei.

Adevarul este insa altul. Ceea ce oamenii spun sau fac arata mai multe lucruri despre ei, decat despre tine. Astfel, reactiile lor sunt o oglinda a perspectivelor, a ranilor din trecut, si a experientelor pe care acestia le-au avut. Chit ca ceilalti cred ca esti cel mai bun, sau cel mai groaznic, aceasta idee este o opinie subiectiva, care ii vizeaza pe ei in mod direct. Asta nu inseamna ca toti trebuie sa fim narcisiaci si sa ignoram feedback-ul.

Insa, foarte multa suferinta, dezamagire sau tristete din vietile noastre rezulta din faptul ca luam lucrurile prea personal. In cele mai multe cazuri, este mai productiv si mai sanatos sa ne detasam de opiniile altora, punand accentul pe intuitia si intelepciunea proprii.

3. Sa te porti ca o “victima vesnica”

Un alt comportament toxic este sa te plangi in mod constant, lucru care iti alimenteaza sentimentul de autovictimizare.

Ajungi sa crezi ca esti o victima, ca nu ai nicio putere de a schimba directia vietii tale, atitudine care te imobilizeaza.

"Pentru ca am lucrat ca si coach cu oameni care au suferit traume majore in viata lor, dar care au avut curajul sa treaca peste ele, stiu ca toti avem mai multa putere, autoritate si influenta asupra vietilor noastre decat ne-am putea inchipui. Cand incetezi sa te mai plangi si refuzi sa te vezi in postura de victima irecuperabila, atunci vei intelege cat de puternic/a esti", precizeaza Mark Chernoff.

4. Sa tezaurizezi durerea si pierderea

Una dintre cele mai grele lectii in viata este sa inveti sa renunti: fie ca este vorba de vina, furie, iubire, sau pierdere. Schimbarea nu este niciodata usoara: te lupti sa fii tare si, totodata, te lupti "sa dai drumul" lucrurilor care te fac sa suferi. Dar, de cele mai multe ori, a renunta este cea mai sanatoasa cale de a te elibera de gandurile toxice din trecut.

5. Gandirea negativa obsesiva

Este foarte greu sa te afli in jurul unor oameni care refuza sa se elibereze de gandirea negativa, cand vorbesc necontenit despre lucrurile groaznice care s-ar putea intampla/s-au intamplat, si nedreptatea vietii. Acesti oameni refuza in mod incapatanat sa vada partea pozitiva a vietii si sa inteleaga lectiile din lucrurile care li s-au intamplat.

Pesimismul este alta poveste, dar sa ramai blocat intr-o gandire negativa eterna este cu totul altceva. Viziunea negativa opereaza, de fapt, impotriva ta, dar poti schimba acest lucru daca iti propui.

6. Lipsa de autocontrol emotional

Inabilitatea de a iti gestiona emotiile este toxica pentru toti cei care se afla in jurul tau. Cu totii stim cum sunt oamenii acestia- care explodeaza in accese de furie sau in lacrimi necontrolate-, fara motive, dintr-un simplu fleac.

Sa tipi la casierul unui magazin, sa urli la un angajat pentru ca a facut o greseala minora, sau sa iti pierzi rabdarea pentru ca fiica ta a varsat suc pe jos, toate aceste iesiri nervoase nu sunt normale. Daca esti prea emotional si iti pierzi controlul in aproape orice situatie, atunci poate ai nevoie de ajutor din afara, pentru  a intelege ce se afla la baza furiei tale interioare.

7. Sa emiti judecati superficiale despre altii

Este mai intelept sa nu judeci un om dupa ceea ce iti arata. Aminteste-ti, ceea ce vezi este, de obicei, ceea ce persoana respectiva a ales sa iti arate, sau care este provocat de stresul si suferinta interioare.

De asemenea, daca o persoana incearca sa te faca sa suferi intr-o anumita masura, este posibil ca acest lucru sa se intample pentru ca ea sufera profund.

8. Cruzimea sau lipsa de empatie

Unul dintre cele mai toxice comportamente, cruzimea, se naste dintr-o absenta totala de empatie, grija si compasiune fata de cei din jur. Vedem acest lucru aproape in fiecare zi, in mass-media: oameni care ii jignesc pe ceilalti, in virtutea faptului ca li se permite.

Cruzimea, tradarea, ranirea altora este un comportament toxic, care te va lovi automat si pe tine.

9. Sa inseli si sa trisezi

A insela este o alegere, nu o greseala, si, cu siguranta, nu este o scuza!

Daca te-ai hotarat sa inseli, si iti reuseste, nu miza pe faptul ca persoana inselata este naiva.

Pur si simplu, persoana respectiva ti-a oferit mai multa incredere decat ai meritat.

Fii mai demn! Invata sa fii onest cu tine, dar si cu ceilalti, pentru ca integritatea este esenta succesului.

10. Sa ascunzi adevarul

Oamenii nu se pot conecta la tine daca incerci in mod constant sa fugi de tine. Si aceasta situatie devine toxica din momentul in care cineva se ataseaza de o imagine falsa, de o persoana care nu exista.

Nu uita ca, indiferent de varsta, rasa, sex, inclinatie sexuala, sub toate aceste “ornamente exterioare” se ascunde o fiinta umana frumoasa. Cu totii avem un sarm aparte, o lumina pe care trebuie s-o lasam sa straluceasca si un drum de implinit.

Astfel, sarbatoreste ca esti diferit, unic in felul tau. Si daca te simti oarecum exclus, ca un peste lasat fara apa, gaseste un nou rau in care sa inoti!

Oricum ar fi, nu te schimba. Fii cine esti. Nu te cenzura, doar perfectioneaza-te!

11. Nevoia de validare constanta

Cei care se straduiesc in mod repetat sa fie validati sunt obositori pentru ceilalti.

Aceste tipuri de oameni sunt mereu in competitie, simt nevoia sa le arate tuturor cat de mult valoreaza ei, functionand ca niste vamipri energetici care iti consuma rabdarea si nervii.

Ceea ce conteaza nu este opinia maselor, ci calatoria, procesul, calea pe care ai pornit: ce inveti, cum ii ajuti pe ceilalti sa invete, si tot drumul de dezvoltare personala pe care il parcurgeti.

12. Sa fii un perfectionist incapatanat

De obicei, vanam iluzia unor “cazuri perfecte”. Asta se intampla cand oamenii cauta “casa perfecta”, “jobul perfect”, “prietenul perfect”, “partenerul de viata perfect”.

Singura problema este ca perfectiunea nu exista si nu poate fi atinsa. Viata este un drum, plin de transformari si schimbari, evolutii si involutii. Ceea ce vedem astazi poate sa dispara maine, iar imaginea “jobului perfect” sau a “prietenului perfect” sa dispara, lasand sa se vada la suprafata imperfectiunile. Dar cu putina rabdare si cu o minte deschisa, “casa imperfecta” se transforma intr-un camin confortabil. Jobul imperfect devine o cariera. Prietenul care are defecte se transforma intr-un companion de incredere, iar partenerul imperfect intr-un om langa care iti petreci restul vietii.

Schimbarea perspectivei din care privim lucrurile ne ajuta sa nu ne mai hranim cu iluzii, care mai tarziu se transforma in dezamagiri. Si acest lucru se intampla odata cu renuntarea oamenilor la ideea existentei perfectiunii.

Daca te recunosti in cateva dintre comportamentele toxice prezentate mai sus, afla ca nu esti singurul/a. Cu totii avem parti “bolnavicioase” si “toxice” ale personalitatii, care ni se intorc impotriva in diverse situatii de viata.

Solutia este sa fii constient/a de aceste slabiciuni si sa opresti comportamentele toxice la timp. In caz contrar, vom intelege pe propria piele de ce afirma Goya ca “somnul ratiunii naste monstri”.

 

Sursa: BrightSide