Marea Britanie ar putea sa devina prima tara care va parasi blocul comunitar, dupa referendumul “in-out”, organizat de David Cameron.
Prin acest referendum, care trebuie organizat pana in anul 2017, David Cameron vrea sa le ofere alegatorilor sansa de a vota in privinta ramanerii Marii Britanii in Uniunea Europeana.
Cameron a facut aceasta promisiune britanicilor pentru a-si asigura succesul in alegeri. Daca ii vor fi acceptate conditiile de ramanere in UE, David Cameron va organiza referendumul ‘impotriva’ Brexit-ului, cel mai probabil, in luna iunie a anului acesta.
In acest context, summit-ul Uniunii Europene, din zilele 18-19 februarie, ofera cadrul unei dezbateri intre cele 28 de state membre din blocul comunitar, pe tema evitarii Brexit-ului si a situatiei privind criza migratiei.
Propunerea de acord din partea UE, in vederea impiedicarii iesirii Marii Britanii, presupune acceptarea unei masuri de urgenta, astfel incat Londra sa taie ajutoarele sociale destinate muncitorilor europeni, oferind totodata garantii ca Londra nu va suferi din cauza consolidarii zonei euro.
Exista patru mari cerinte formulate de Londra, pentru protejarea Marii Britanii: sa nu existe discriminare fata de tarile care nu sunt membre ale zonei euro, sa se limiteze imigratia europeana, iar accentul sa se puna pe competivitate si pe restabilirea suveranitatii tarilor in adoptarea masurilor comune la nivelul Uniunii Europene.
Cea mai controversata prevedere din planul inaintat la Bruxelles permite Londrei anularea ajutoarelor sociale pentru muncitorii migranti din alte tari europene, pentru o perioada de 4 ani, daca celelalte state membre il vor aproba.
In aceste conditii, au existat multe reactii adverse (nu doar din partea tarilor est-europene) referitoare la compromisul propus de Donald Tusk, presedintele Consiliului European.
Liderii din Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria, alaturi de alte tari vest-europene, printre care si Franta, au anuntat ca se opun planului de compromis al premierului britanic David Cameron. Franta insista asupra faptului ca Londra nu trebuie sa obtina drept de veto asupra zonei euro, in conditiile in care Londra cere sa ramana in afara zonei euro si sa se poata opune integrarii mai stranse dintre tarile zonei unice.
O iesire a Marii Britanii din UE ar insemna inceputul dezintegrarii Uniunii, mai ales in situatia actuala a unei economii in suferinta si a crizei migrantilor care afecteaza intreaga zona.
Chiar daca este vorba de o problema de negociere politica, toti liderii Uniunii Europene inteleg ca, pana la urma, Brexit-ul ar slabi Uniunea, Marea Britanie fiind un centru financiar major, dar si o economie importanta in ecuatia UE si, totodata, o punte de legatura importanta din punct de vedere strategic cu SUA.
Pe de alta parte, presiunea este mare si in interiorul Marii Britanii impotriva unui Brexit: multe companii internationale si institutii financiare ar inregistra pierderi majore in cazul iesirii Marii Britanii din Uniune.
Sursa: Business Insider