STUDIU. Radiografia pietei muncii din Romania: angajatii cel mai bine platiti, regiunile cu cele mai multe oferte, riscurile din piata

STUDIU. Radiografia pietei muncii din Romania: angajatii cel mai bine platiti, regiunile cu cele mai multe oferte, riscurile din piata

Piata muncii din Romania a suferit numeroase transformari post-pandemie si inregistreaza disparitati regionale atat in privinta ofertei, cat si a salarizarii. Sunt concluzii ale studiului Analiza Pietei Muncii in Romania, publicat de Confederatia Patronala Concordia, in parteneriat cu KPMG in Romania. Potrivit analizei, cel mai bine platit angajat din Romania lucreaza in sectorul ITC, iar cel mai putin castiga un salariat din HoReCa. Totodata, in Romania, femeile continua sa castige in medie mai putin decat barbatii.

 

Configuratia pietei muncii din Romania

Piata muncii din Romania se confrunta in continuare cu provocari generate de tendintele demografice nefavorabile, disparitatile regionale, continuarea fenomenului emigrarii,  performanta redusa a sistemului educational si investitiile reduse in educatie, dar si impactul redus al politicilor active si integrarea in campul muncii a persoanelor din categoria grupurilor vulnerabile, se arata in studiul realizat de Confederatia Patronala Concordia, in parteneriat cu KPMG in Romania. Exista totusi si cateva semnale pozitive, in sensul cresterii  gradului de ocupare a fortei de munca si numarului de lucratori independenti.

Principala problema pleaca de la lipsa de pregatire a fortei de munca si performantele scazute ale sistemului educational din Romania. Analiza indica faptul ca in continuare tara noastra se confrunta cu o rata de parasire timpurie a sistemului de educatie si formare de catre tinerii in varsta de 18-24 ani si o rata mica de angajare a absolventilor din grupa de varsta 20-34 ani care au absolvit cu 1-3 ani inainte.

Studiul subliniaza si diferentele regionale semnificative in privinta ofertei de forta de munca. Astfel, la nivelul anului 2021:

  • Regiunea Bucuresti-Ilfov cuprindea 18.26% din populatia activa civila totala de la nivelul Romaniei;
  • Regiunea Sud-Vest Oltenia cuprindea  8.87% din totalul populatiei active civile de la nivelul Romaniei;
  • Regiunile Sud-Vest Oltenia si Sud-Est ocupau ultimele locuri.

Discrepante in privinta veniturilor salariale

Analiza indica faptul ca intre anii 2011 – 2021, s-a observat o crestere a salariatilor care lucreaza in proprietati private, in timp ce numarul celor care lucreaza in sectorul public s-a mentinut aproape constant, cu o usoara scadere. Regiunea Bucuresti-Ilfov numara cel mai mare numar de salariati de la nivelul Romaniei.

Din punct de vedere al activitatilor economiei nationale, cele mai multe persoane ocupate sunt in industrie, urmata de industria prelucratoare si comert, iar aproximativ 97% din angajatii din Romania lucreaza cu norma intreaga.

Domeniile cu cel mai mare castig salarial mediu net lunar au fost: IT&C, asigurari, productia si furnizarea de energie, industria extractiva, administratie publica si sanatate. La polul opus, cel mai putin s-a castigat in domeniul HoReCa.

Pe judete, cele mai scazute salarii au fost in: Teleorman, Bistrita-Nasaud, Vrancea, Covasna, Harghita si Botosani. Pe primele locuri s-au situatia salariatii din Bucuresti, Cluj, Timis, Iasi si Sibiu.