Piata muncii din Romania ramane una dinamica, chiar si in conditiile in care jumatate dintre angajatii romani se declara apreciati la locul de munca actual. Totusi, periodic verifica anunturile de angajare pentru a vedea care este nivelul salarial al postului, arata cel mai nou studiu Cult Research, ,,Interactiunea angajatilor romani cu piata muncii”. Sentimentul de apreciere la locul de munca este cel mai important factor de retentie, pe langa componenta financiara.
Majoritatea angajatilor romani se considera evaluati corect
Studiul a analizat opinia angajatilor romani in privinta gradului de apreciere la locul de munca, criteriilor de promovare si in ceea ce priveste intentia de a schimba locul de munca actual.
Potrivit cercetarii, chiar daca majoritatea angajatilor sunt multumiti cu actualul angajator, aplica si participa la interviuri, dar nu vor neaparat si schimbarea locului de munca.
Rezultatele celui mai nou studiu Cult Research arata ca:
- 62% dintre angajatii romani se considera evaluati corect (62%)
- 53% se considera apreciati la locul de munca
- 36% sunt deschisi la oferte
- 26% aplica la diferite anunturi de angajare (15% doar pentru a afla nivelul salarial si beneficiile oferite de alte companii).
In privinta criteriile in baza carora sunt evaluati si apreciati angajatii romani, 62% dintre respondenti au declarat ca sunt evaluati pe baza unor criterii obiective. 53% dintre angajati se simt apreciati pentru eforturile lor, iar 51% considera ca promovarile se fac pe baza competentei.
Stabilitate vs. schimbare pe piata muncii
In privinta celor doua fenomene, stabilitate si schimbare, parerile angajatilor romani sunt diferite. Datele studiului indica faptul ca
- 38% nu intentioneaza sa-si schimbe actualul loc de munca pe termen scurt
- 36% nu intentioneaza sa-si schimbe actualul loc de munca si nu sunt deschisi la oferte
- 11% aplica pentru a identifica un job mai bun
Studiul Cult Research arata ca cea mai mare pondere de persoane care nu intentioneaza sa isi schimbe actualul loc de munca se afla in randul generatiei X (1965-1976), urmata de generatia Y(1977-1995) si generatia Z (1996-2015). Angajatii din sectorul public sunt mai putin predispusi sa isi schimbe locul de munca in urmatoarele 6 luni comparativ cu cei din sectorul privat. Totodata, cei care ocupa pozitii de conducere sunt cu 6% mai statornici la locul de munca fata de cei care nu au pozitii de conducere.
Studiul ,,Interactiunea angajatilor romani cu piata muncii” a fost realizat la nivel national pe un esantion format din 806 de persoane, in perioada 1-4 August 2024, reprezentativ pentru persoanele adulte angajate cu acces la internet.