STUDIU EY: Echilibrul intre viata personala si cea profesionala, problema romanilor

STUDIU EY: Echilibrul intre viata personala si cea profesionala, problema romanilor

Potrivit unui studiu realizat de compania de audit si consultanta Ernst & Young, romanii percep mai acut decat locuitorii altor tari modificarile ultimilor ani care au avut un impact asupra echilibrului dintre viata personala si cea profesionala.

De asemenea, romanii sunt fruntasi la orele suplimentare de munca, comparativ cu angajatii din alte tari.

Compania Ernst & Young (EY) a realizat studiul "Generatiile urbane si prioritatile lor" in contextul in care intreaga lumee asista la fenomenul schimbarilor rapide pe piata muncii si la diferentele de abordare intre generatiile active de angajati. Analiza se bazeaza pe 2.500 de raspunsuri primte la un chestionar online, de la respondenti din mediul urban, cu varsta intre 18 si 55+ ani.

Mai bine de jumatate (51%) dintre respondenti au afirmat ca este mai dificil acum decat in urma cu trei ani, sa gestioneze echilibrul intre viata personala si cea profesionala, in timp ce doar 26% considera ca este mai facil de pastrat echilibrul in prezent. "Romanii percep mai acut decat restul tarilor de la nivel global modificarile din ultimii trei ani, cu impact asupra echilibrului dintre viata personala si cea profesionala. Perceptie similara exista in Germania, unde 49% dintre respondentii la studiul similar derulat de EY la nivel global au spus că este mai dificil acum decat in urma cu trei ani sa gestioneze echilibrul intre viata personala si cea profesionala, urmata de Japonia (44%)", arata EY.

Desigur, cei care au copii sunt mult mai vizati de dificultatea gestionarii echilibrului intre viata personala si cea profesionala, in ultimii trei ani. 56% dintre respondentii care sunt parinti confirma acest lucru, in comparatie cu 50% dintre cei care nu au copii. Comparativ cu restul tarilor, parintii din Romania au resimtit cel mai acut dificultatile, urmati fiind apoi de parintii din Germania (54%) si Japonia (46%).

Tot jumatate dintre respondenti sustin ca numarul de ore de lucru a crescut in ultimii trei ani fata de perioada anterioara, iar doar 14% afirma ca numarul orelor lucrate a scazut. Generatia Y resimte cel mai acut acest numar de ore (52%), in timp ce jumatate dintre cei din generatia Boomers spune ca numarul orelor lucrate a avut o constanta.

Mai mult de 70% dintre respondenti lucreaza ore suplimentare, iar 34% lucreaza chiar mai mult de 46 de ore pe saptamana. Generatia X si generatia Boomers sunt fruntasi la numarul de ore suplimentare- peste 46 de ore pe saptamana. Generaţia Y, majoritatea dintre ei (41%), lucreaza pana in 45 de ore pe saptamana.

Si managerii lucreaza ore suplimentare. 86% dintre respondentii cu responsabilitati manageriale din Romania afirma ca lucreaza ore suplimentare - aproape dublu fata de cei Germania (45%) sau Marea Britanie (34%). In ciuda acestor procente, potrivit statisticilor Eurostat, productivitatea muncii in Romania este de sase ori mai mica decat media in Europa.

Aproape jumatate (47%) dintre respondenti si-au schimbat locul de munca in ultimii trei ani din motive financiare, iar o treime a decis sa isi pastreze jobul, din acelasi motiv. Cei mai stabili la locul de munca, in perioada 2012-2015, au fost cei din generatia Boomers (61%).

Aproape jumatate dintre respondentii salariati au renuntat la activitatile de relaxare din motive financiare, in timp ce 28% au amanat achizitionarea/inchirierea unei locuinte, iar 14% au amanat decizia de a avea primul copil. Mai ales cei din generaţia Boomers au ales sa renunte la activitatile de relaxare in ultimii 3 ani (64%), generatiile X si Y fiind mai reticente in aceasta privinta. Dar 14% dintre respondentii cu varsta intre 34 si 49 de ani au amanat decizia de a avea primul copil din motive financiare, iar 6% dintre ei pe aceea de a avea inca un copil.

Factorii cei mai importanti pentru asigurarea unui echilibru intre viata personala si cea profesionala sunt: respectarea normelor legale legate de recompensarea orelor suplimentare (61%), posibilitatea de a programa fara restrictii zilele de concediu (54%) si respectarea reglementarilor privind concediul de crestere a copilului, si revenirea la job, dupa acest concediu (46%).

Insa 46% dintre respondenti beneficiaza de o forma de program flexibil, in timp ce doar 5% lucreaza pe baza de proiect sau la cerere. Peste jumatate (51%) dintre respondentii care fac parte din generatia Y nu se bucura de un program flexibil.

La ora actuala, angajatii care beneficiaza in cea mai mare masura de program flexibil sunt cei care fac parte din generatia Boomers: 53% dintre ei au o forma de program flexibil, iar 7% lucreaza pe baza de proiect.

Si respondentii care ocupa pozitii de conducere beneficiaza intr-o mai mare masura de program flexibil (53%), fata de cei care nu sunt manageri (43%), dupa cum releva studiul celor de la Ernst & Young.

 

Sursa: Mediafax