Economistul Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel, sustine ca nu exista motive sa credem ca economia globala va fi mai puternica in acest an decat in 2015.
Economistul Joseph Stiglitz a declarat, in cadrul unui interviu, ca anul 2015 a fost unul dintre cei mai dificili ai acestui secol pentru economoia globala. In 2016, problemele economice la nivel global vor continua, fiind influentate de tari ca Brazilia si Rusia care se afla in recesiune. Mai mult, economia europeana stagneaza acum, iar cea americana are o crestere lenta.
Mari probleme va avea in continuare China. Aceasta tara se confrunta cu schimbari structurale si cu o incetinire pe toate planurile, insa aceasta s-a produs lent pana a ajuns in punctul actual, in consecinta nu a fost una dezastruoasa. Incetinirea economica a tarii va afecta insa si economia tarilor din jur. China trebuie sa investeasca in noi întreprinderi, noi industrii, inovații si servicii. De asemenea, trebuie sa creasca taxele de baza, ceea ce va sprijini cheltuielile guvernamentale si va stimula economia. Problemele de mediu care vor afecta fie populatia din marile orase fie cresterea economica in anii urmatori, precum si cele din sistemul de sanatate si educatie, servicii care nu ajung la marea masa de cetateni chinezi, sunt greu de administrat intr-o tara de dimensiunea Chinei.
Stiglitz crede ca problemele Chinei tin si de un deficit al cererii la nivel global, iar reformele economice ar putea conduce la o recesiune mai profunda, daca nu sunt oferite masuri pentru stimularea cererii.
Stiglitz este recunoscut ca un economist preocupat de distribuirea inechitabila a averii la nivel mondial, precum si de problemele ridicate de globalizare. El a fost un sustinator al economiilor emergente in ultimii ani; din pacate, optimismul sau a fost spulberat de realitate si efectele crizei economice: tarile emergente au avut incepand cu 2014 o performanta slaba, pana la ‘distrugerea’ conceptului grupului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) ca potential motor de crestere economica globala in deceniul actual.
Sursa: economictimes.indiatimes.com