Sprijin pentru antreprenorii tineri si cei din regiuni subdezvoltate. Programul "Start Up Nation - Romania" 2024 a fost aprobat de Guvern si are un buget de 450 de milioane de euro. Beneficiarii vor primi maximum 50.000 de euro, pentru dezvoltarea de competente antreprenoriale si extinderea afacerilor.
Premiera in Start-Up Nation 2024: componenta de training
Programul pentru Stimularea Intreprinderilor Mici si Mijlocii „START UP NATION – ROMANIA” editia 2024, a fost aprobat de Guvern. Bugetul programului este asigurat din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Educatie si Ocupare 2021-2027 si depaseste 446 milioane euro.
Start-Up Nation 2024 este impartit in doua subprograme, unul adresat exclusiv tinerilor sub 30 de ani. Al doilea este directionat catre persoanele intre 30 si 35 de ani sau catre somerii cu indemnizatie de somaj sau fara, dar care sunt in cautarea unui loc de munca sau sunt fara ocupatie de mai mult timp.
Componentele START UP NATION:
- Pilonul I – Activarea potentialului antreprenorial al tinerilor, prin care se are in vedere asigurarea accesului la cursuri de formare in vederea dobandirii de competente antreprenoriale pentru 25.000 de persoane, minim 10% dintre acestea fiind peroane ce apartin minoritatii rome.
- Pilonul II – Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului in randul persoanelor din grupul tinta, prin care se urmareste transmiterea de competente antreprenoriale pentru un numar de 4600 de peroane care au domiciliul in regiunile mai putin dezvoltate.
Pentru Pilonul I este alocat un buget de 295,7 milioane euro, iar pentru Pilonul II, peste 150 de milioane euro. Din valoarea totala a bugetului Programului, minimum 85% reprezinta valoarea ajutoarelor financiare acordate beneficiarilor de ajutor de minimis si maximum 15% - valoarea financiara gestionata de administratorul schemei de ajutor.
Programul se deruleaza pe o perioada de maxim 5 ani, in limita bugetului disponibil pentru aceasta masura. Sprijinul financiar pentru beneficiarii de ajutor de minimis este de maxim 250.000 lei/beneficiar si reprezinta maxim 90% din valoarea totala eligibila din formularul de finantare, astfel ca beneficiarul ajutorului de minimis are obligatia de a asigura o cofinantare a investitiei de minim 10% din valoarea totala.
O conditie importanta este ca beneficiarul ajutorului de minimis sa mentina activitatea si locurile de munca asumate prin formularul de finantare pe o perioada de minim 24 de luni de la finalizarea perioadei de implementare.