Majorarea ratelor, pe fondul cresterii ROBOR si IRCC, i-a speriat pe multi romani care aveau in plan sa cumpere o locuinta anul acesta. Oamenii au vazut cum ratele la creditele pentru locuinte s-au dublat in unele cazuri, in timp scurt, iar temerile ca nu vor putea respecta graficul de rambursare si se vor trezi in litigii cu bancile, i-au facut pe unii sa se gandeasca de doua ori in inainte sa faca un credit. Acest lucru s-a vazut si in evolutia pietei imobiliare. Dupa a doua jumatate a acestui an tranzactiile au fost in scadere.
Mai putine imobile tranzactionate in ultimele luni
Chiar daca au fost ani marcati de pandemie, 2020 si 2021 au inregistrat un numar mare de tranzactii imobiliare. In 2020, conform ANCPI au fost peste 602.000 de tranzactii imobiliare, iar in 2021 numarul lor a depasit 698.000. Anul acesta a inceput de asemenea in forta pe piata imobiliara, insa doar pentru primele luni. De la finalul primaverii au inceput sa scada tranzactiile. In primele noua luni erau inregistrate in baza de date a Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara 518.823 de tranzactii.
In luna septembrie 2022 au fost vandute, la nivelul intregii tari, 62.054 de imobile. Numarul caselor, terenurilor si apartamentelor care au facut obiectul tranzactiilor in luna septembrie este cu 2.496 mai mic fata de perioada similara a anului 2021. In luna august 2022 au fost vandute, la nivelul intregii tari, 58.386 de imobile. Numarul imobilelor care au facut obiectul tranzactiilor in luna august este cu 3.751 mai mic fata de perioada similara a anului 2021. Totodata, in luna iulie 2022 au fost vandute, la nivelul intregii tari, 57.310 de imobile, numarul caselor, terenurilor si apartamentelor care au facut obiectul tranzactiilor in luna iulie fiind cu 2.016 mai mic fata de perioada similara a anului 2021. Si luna iunie 2022 a inregistrat mai putine tranzactii decat iunie 2021. Asadar, se poate observa un declin al tranzactiilor, comparativ cu anul anterior. Nici nu este de mirare, avand in vedere ca, din primavara si pana in prezent, romanii care si-au achizitionat locuinte prin credite au avut parte de un soc, unii inregistrand rate duble fata de anul trecut, pe fondul cresterii ROBOR si IRCC.
Desi Romania este tara cu cei mai multi proprietari de locuinte din Uniunea Europeana (peste 96% din populatia Romaniei traia in 2020 intr-o locuinta proprietate personala, in timp ce la nivelul Uniunii Europene doar 69,7% din locuitori detineau in 2020 locuinta in care traiau), cei mai multi si-au luat case si apartamente pe credite la banca. Astfel, “setea de proprietate” a romanilor a fost domolita doar de explozia ratelor la credite. Cu toate ca aveau intentia de a se imprumuta pentru o locuinta, unii au ales sa ramana in expectativa.
Si creditele in euro si lei sunt in scadere
Dupa experienta negative cu creditele in franci si avansul euro din ultimii ani, romanii si-au invatat lectia si au inceput sa se indrepte catre creditele in lei. De altfel, este primul sfat al consultantilor fiscali: acela de a te imprumuta in moneda in care iti incasezi salariul. Daca in privinta creditelor in euro, scaderea este semnificativa in ultimele luni, in cazul creditelor in lei se observa o franare. Astfel, desi numarul lor este inca mare, valoarea este mai redusa fata de anii anteriori. Potrivit Bancii Nationale, septembrie e luna in care creditarea a avut cel mai mic ritm de crestere din acest an, de 0,4%.
Sfaturi utile pentru accesarea unui credit pentru locuinta
-asigura-te ca ai un avans cat mai consistent
- rata lunara nu trebuie sa depaseasca 20%-25% din veniturile familiei
-alege dobanda fixa pe o perioada cat mai mare
-imprumuta-te in moneda in care ai venituri
-alege rambursare anticipata.