Silicon Valley de Romania

Silicon Valley de Romania

Romania a fost o perioada indelungata de timp un focar pentru companiile tech si un punct de legatura pentru centrele de contact ale companiilor de outsourcing, atat pentru dezvoltarea sistemelor software, cat si pentru cercetarea in domeniu.

Dar acum, Romania isi creste treptat propria cultura antreprenoriala.

Baza de date online, Romanian Startups, contine 300 de startup-uri care s-au nascut si crescut in tara, cu o istorie care ajunge si la o perioada de aproximativ 250 de ani in urma. Acest sector se bucura si de foarte multe incubatoare de afaceri, “ingeri investitori” si fondatori, aproape 600 in total.

Cu toate ca sectorul startup-urilor din tech este in faza incipienta, in acelasi timp continua si procesul de dezvoltare a catorva dintre companiile prospere care sunt potentiale nume revolutionare.

Avem cu ce rezultate sa ne mandrim. Vector Watch, care are echipa sa de inginerie in Romania, a creat un smartwatch cu o viata a bateriei de 30 de zile.  Un alt exemplu este Axosuits, care este un startup romanesc in domeniul roboticii, care se axeaza pe crearea de exoschelete pentru persoanele cu dizabilitati, la un pret accesibil.

Nu este de mirare faptul ca startup-urile din tech constituie inca o cultura destul de mica in Romania. Insa companiile mari, de tech, isi pastreaza mereu atentia atintita si asupra scenei din Romania.

In anul 2014, Facebook a cumparat startup-ul LiveRail, care a fost co-fondat de doi romani.

In 2013, Avangate, companie de comert digital, cu sediul in Bucuresti, a fost cumparata de firma Francisco Partners, din San Francisco. Iar in anul 2012, Twitter a cumparat startup-ul romanesc Summify.

In concluzie, datele adunate de cercetatorul de piata Thomson Reuters arata ca 16 companii de tech si din industria telecomunicatiilor romanesti au fost cumparate numai in ultimii trei ani.

 

Talentul este o mare atractie

 

Outsourcing-ul continua sa reprezinte  o mare atractie in Romania. Companii, inclusiv precum Intel si Oracle, au infiintat filiale aici, investind in call centere, dezvoltare de software si servicii de suport.

Ei au fost atrasi de Romania, mai exact de aceleasi forte care vor ajuta la dezvoltarea industriei tech proprii a Romaniei, adica:

Talentul

Un studiu realizat de agentia Brainspotting a aratat ca Romania, cu o populatie de doar 20 de milioane de oameni, se clasifica in top 10 la nivel global, in ceea ce priveste numarul de specialisti IT certificati- 95.000-, dintre care aproximativ jumatate sunt dezvoltatori de software. Si aproape 90% din IT-istii din Romania vorbesc engleza. In acest context, Asociatia de software si servicii IT din Romania se asteapta sa isi tripleze forta de munca IT din Romania, pana in anul 2020.

Focus pe educatie. Universitatile din tara au fost printre primele trei in IEEE Design Competition, in fiecare an, din 2001 incoace. Si mai impresionant, Romania detine mai multe medalii olimpice la informatica si matematica decat orice alta natiune europeana, si a fost a treia la nivel mondial, dupa Rusia si China, potrivit raportului din 2014 realizat de Brainspotting.

Trenduri economice

Romania are una dintre cele mai rapide economii din UE si a fost in mod constant unul dintre cele mai de top performeri, din ultimii 20 de ani, potrivit Bancii Mondiale.

Romania sta foarte bine si la capitolul vitezei de internet. Iar in licee, cursurile de antreprenoriat sunt acum ceva obisnuit, afirma Junior Achievment Romania, o organizatie non-profit care ii invata pe tineri abilitati antreprenoriale.

 

O concurenta sanatoasa

Astazi, Bucuresti, capitala tarii, este “cuib” pentru mai mult de jumatate din forta de munca IT a tarii, mentioneaza Brainspotting. Sa nu uitam ca gazduieste companii si nume mari ca Oracle, Intel, IBM si Adobe.

Dar Cluj, al doilea cel mai mare oras al tarii, genereaza valva. Un articol recent de pe site-ul strain growthbusiness.co.uk se intreba daca nu cumva Clujul a devenit un alt Silicon Valley.

Cererea de talente IT din Cluj depaseste oferta. In mod clar, Clujul incearca sa dezvolte acest rasunet pe care l-a castigat in domeniul IT.

“Cluj Innovation City” este un proiect major pentru oras si regiune. Isi doreste sa aduca impreuna autoritati locale, universitati, si comunitati business, pentru a stimula dezvoltarea sectorului tech- nu departe de ceea ce s-a intamplat in ultimele decenii, in Silicon Valley, cu ajutorul oferit de Universitatea Stanford.

Insa, Romania mai are de depasit niste obstacole pentru a deveni cu adevarat un centru tech. Accesul la capital este subtire. Cultura asumarii riscurilor este inca la inceput, iar birocratia guvernamentala este puternica. De asemenea, lipseste o legislatie care sa sustina startup-urile.

Cu toate acestea, Romania este pe drumul succesului in acest domeniu.

 

 

Sursa: TechCrunch