Riscul de saracie este strans legat de situatia financiara din copilarie! O arata cele mai recente statistici ale barometrului Eurostat. Peste 20% dintre adolescentii europeni care au trait in situatii economice vulnerabile sunt adulti expusi riscului de saracie. Romania este din nou in top.
Adolescentii din familii sarace, adulti vulnerabili
Cel mai recent raport Eurostat arata ca in 2023, 20% dintre adultii cu varsta cuprinsa intre 25 si 59 de ani din UE, care au declarat ca au o situatie financiara proasta in gospodaria lor in jurul varstei de 14 ani, erau expusi riscului de saracie, comparativ cu 12,4% dintre cei care au descris situatia financiara a gospodariei lor la acea varsta la fel de buna.
Aceste date arata ca situatia socio-economica si financiara din timpul adolescentei ar putea afecta nivelul de trai la varsta adulta.
Romania: Adulti expusi riscului de saracie si situatia lor financiara din copilarie
La nivel national, Bulgaria a raportat cele mai mari disparitati in ceea ce priveste riscul de saracie avand in vedere situatia financiara a gospodariei din copilarie: 48,1% dintre cei care au raportat o situatie financiara proasta in gospodaria lor in jurul varstei de 14 ani erau expusi riscului de saracie, comparativ cu 14,4% dintre cei care au raportat o situatie financiara buna. Romania a inregistrat cifre similare, cu 42,1%, respectiv 14,6%. In top, urmeaza Italia cu 34,0% fata de 14,4%.
La polul opus, Danemarca a fost singura tara in care adultii care locuiau in gospodarii dezavantajate din punct de vedere financiar nu s-au confruntat ulterior cu un risc mai mare de saracie: 8,5% pentru cei din gospodariile cu situatie financiara proasta, fata de 8,9% pentru cei cu situatie financiara buna. Diferentele dintre cele doua grupuri au fost mici si in Slovenia (10,9% si 10,4%) si Finlanda (10,1% si 9,2%).
Nivelul de educatie influenteaza situatia economica
In 2023, rata riscului de saracie pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 25 si 59 de ani a fost cu 10% mai mica pentru cei ai caror parinti aveau studii superioare comparativ cu cei cu parinti mai putin educati.
Majoritatea adultilor din UE aveau parinti cu studii medii superioare (39,5%) sau tertiare (34,1%), in timp ce 26,4% aveau parinti cu niveluri de educatie inferioare. 13,% dintre persoanele cu varste cuprinse intre 25 si 59 de ani din UE cu niveluri de educatie scazute au declarat ca nu isi pot permite nevoile scolare de baza in jurul varstei de 14 ani.