Chiar daca nu au buget pentru masini noi, electrice sau hibrid, romanii si-au ales cu mai multa atentie masinile second-hand, pe care le-au achizitionat in ultima perioada. Au optat pentru variante mai putin poluante, dar si mai noi, spre deosebire de anii anteriori, cand importam pe banda rulanta rable din strainatate. Un studiu realizat de Autovit.ro, platforma online destinata vanzarii si cumpararii de masini noi si second-hand, arata ca 79% dintre cumparatorii de masini “la mana a doua” din Romania au optat pentru vehicule mai noi, in medie cu cinci ani fata de masina lor anterioara.
Cum isi aleg romanii masinile second-hand?
Autovit.ro a desfasurat anul acesta un studiu la nivel national, iar rezultatele au demonstrat ca vanzarea si cumpararea de vehicule „la mana a doua” contribuie semnificativ la reducerea amprentei de carbon prin adoptarea masinilor rulate cu emisii mai reduse.
Studiul, desfasurat pe un esantion de 2.680 de respondenti, arata ca 79% dintre cumparatorii de masini second-hand din Romania au optat pentru vehicule mai noi, in medie cu cinci ani fata de masina lor anterioara. In acelasi timp, 60% dintre utilizatori au ales autoturisme cu emisii mai reduse, contribuind la o reducere globala a emisiilor cu 8% pentru intreaga flota auto, de la 145 gr/km la 134 gr/km.
„Datele Autovit.ro releva ca achizitionarea unei masini second-hand mai noi ajuta la conservarea in medie a 680 kg de materiale, a 113 m³ de apa si previne emisia a 757 kg de CO₂ echivalent. Resursele salvate prin tranzactionarea a peste 550.000 de autoturisme second-hand in anul 2023, la nivelul Autovit.ro si OLX Auto, ar echivala cu greutatea totala a 41 de Turnuri Eiffel, consumul de apa al Bucurestiului pentru 98 de zile sau peste 2 milioane de oameni zburand intre Bucuresti si Londra”, au transmis reprezentantii platformei.
Analiza subliniaza importanta comertului cu masini second-hand in contextul mai larg al sustenabilitatii si al schimbarilor climatice. Piata masinilor second-hand poate oferi o cale pragmatica de reducere a impactului, optimizand optiunile de transport pentru un numar mare de consumatori.
151.000 de masini second-hand inmatriculate in Romania, in primele sase luni din 2024
Un raport al ACAROM (Asociatia Constructorilor de Automobile din Romania) arata ca in primele sase luni din 2024, inmatricularile de autoturisme second hand inmatriculate pentru prima oara in Romania au ajuns la valoarea de 151.546 unitati, in crestere cu +22.76% fata de perioada similara din 2023, respectiv 123.443 unitatii.
In iunie, volumul autoturismelor second hand inmatriculate pentru prima oara in Romania a atins cifra de 25.550 unitati, o crestere de +2.24% fata de iunie 2023.