Ca sa stranga mai multi bani la bugetul de stat, Guvernul a decis la inceput de august sa majoreze acciza la alcool. Scumpirea a vizat si tigarile, dar si bauturile care contin cantitati mari de zahar. Desi scopul clar este sa ajunga mai multi bani in vistierie, masura a fost promovata si ca solutie pentru sanatatea romanilor. Numai ca, desi Romania se afla in topul tarilor Uniunii Europene cu cel mai mare consum de alcool, centrele pentru tratarea alcoolicilor lipsesc sau sunt slab dotate. Cu masura adoptata de stat, nu se rezolva mai nimic: viciul nu dispare, ci doar saraceste bugetul familiei alcoolicului, ce va cheltui mai mult pentru a-si alimenta dependenta.
Romanii si alcoolul
Romania se afla pe locul doi in Europa in topul consumului intens de alcool (35%). In traducerea expertilor, asta inseamna consumul a mai mult de 60 de grame de etanol pur la o singura ocazie. Mai mult decat romanii beau cei din Danemarca, iar dupa noi in clasament urmeaza Luxemburg si Germania. S-a vorbit despre faptul ca pretul scazut al bauturilor alcoolice din Romania, comparativ cu alte state europene, ar fi o cauza a consumului ridicat.
Varianta a fost imbratisata de autoritati, care s-au gandit sa creasca pretul, ca solutie rapida. De la 1 august, acciza la alcool si bauturi alcoolice a crescut. Preturile au fost modificate instant. Costul a crescut si cu 10%. Asta nu inseamna ca romanii au redus consumul.
Romania are alcoolici multi pentru ca nu-i trateaza
Dependenta de alcool nu este o boala grava in ochii autoritatilor. Desi provoaca tragedii, ucide si saraceste familii intregi... Un alcoolic ajuns in prag de criza este tratat la psihiatrie. Ambulantele fac naveta cu ei lunar. Primeste tratament pe baza de medicamente, dar atat. Centrele pentru alcoolici anonimi sunt putine, majoritatea au in spate ONG-uri, ne lipseste o strategie nationala si un tratament coerent, care sa includa pe langa medicatie, consiliere si grupuri de sprijin.
Realitatea nu este ca in filme. Pacientul este internat, sursele de alcool sunt indepartate, este indopat cu pastile, legat de pat in momentele de sevraj si externat rapid. Apoi se apuca iar de baut. Datele oficiale mai arata ca 9 din 10 persoane care sunt dependente de consumul de alcool nu sunt tratate.
O strategie ar trebui sa includa si consilierea familiei. Dar despre asta nici nu poate fi vorba. Centrele existente nu au fonduri dedicate programelor complete, ci se prescriu doar pastile. Teoretic, asistenta completa in cazul unui alcoolic presupune abstinenta, terapie individuala sau de grup, grupuri de suport, terapie familiala, terapie ocupationala.
Datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii aratau ca peste 1,3% din populatia Romaniei cu varsta peste 15 ani este dependenta de alcool, barbatii in numar mai mare decat femeile.
In concluzie, in loc sa investeasca in programe si strategii care sa reduca numarul consumatorilor, statul a preferat sa scumpeasca bauturile alcoolice si face astfel mai multi bani de pe urma dramei lor.