Romanii, la coada clasamentului, in privinta competentelor digitale. Decalaj intre populatia de la oras si cea din mediul rural

Romanii, la coada clasamentului, in privinta competentelor digitale. Decalaj intre populatia de la oras si cea din mediul rural

Accelerarea procesului de digitalizare reprezinta unul dintre principalele obiective ale autoritatilor, in contextul in care tehnologia are un impact din ce in ce mai mare in vietile noastre. Totusi, lipsa competentelor digitale in randul populatiei ingreuneaza acest proces. Romanii se pozitioneaza la coada clasamentului, in privinta cunostintelor de utilizare a calculatorului si internetului. Datele Eurostat din 2021 arata ca doar 26% din populatia UE are competente digitale peste nivelul de baza, iar Romania si Bulgaria sunt tarile cu cea mai mica pondere a acestor competente.

 

Competentele digitale, provocare pentru romani

De la plata taxelor si impozitelor online, la achitarea facturilor, solicitarea si depunerea de documente, corespondenta electronica, toate fac parte din peisajul societatii moderne. Competentele digitale au devenit o necesitate, iar pe piata muncii devin o conditie esentiala, mai ales in sectoare precum administratie, educatie, finante, dar si in fabrici unde activitatea este tehnologizata.

Cele mai recente date Eurostat arata ca in 2021, putin peste un sfert (26%) din populatia UE cu varsta cuprinsa intre 16 si 74 de ani a raportat competente digitale globale peste nivelul de baza. O pondere mai mare a fost inregistrata pentru oamenii care locuiesc in orase (33%), in timp ce o proportie mai mica de oameni care locuiesc in orase si suburbii (24%) si in zonele rurale (20%).

Indicatorul general al competentelor digitale este compus din: abilitati de informare si alfabetizare a datelor, abilitati de comunicare si colaborare, abilitati de creare de continut digital, cunostinte de siguranta si abilitati de rezolvare a problemelor.

In Romania, la nivelul anului 2021, 3,67% din populatia din mediul rural avea competente digitale, in orasele de provincie procentajul era de 9,1%, iar la nivel de orase/municipii 14,2% din populatie avea competente digitale peste nivelul de baza.

Un procent mai mic de populatie care detine competente digitale peste nivelul de baza se inregistra doar in Bulgaria. Malta, Finlanda, Danemarca si Irlanda se pozitionau in fruntea clasamentului.

Pentru cei mai multi romani, competentele digitale se rezuma la cautarea de informatii pe internet, editarea si transmiterea unui text si cunostinte limitate in privinta securitatii datelor. In contextul in care se vorbeste tot mai mult despre digitalizarea companiilor si de automatizarea proceselor, dar si despre digitalizarea institutiilor publice, este necesara si educatia populatiei in materie de competente digitale.  

Avantajele competentelor digitale:

Dobandirea competentelor digitale peste nivelul de baza vine la pachet cu o serie de avantaje:

-integrarea mai rapida pe piata muncii

-accesul la o plaja larga de activitati/domenii

-utilizarea in siguranta a retelelor sociale

-securitatea operatiunilor realizate prin conturile bancare 

-facilitarea comunicarii in siguranta in mediul virtual si accesul la informatie.