La doi ani de la adoptarea ordonantei pentru infiintarea Organizatiilor de Management al Destinatiilor, in Romania functioneaza doar 21 de OMD-uri care au ca scop cresterea circulatiei turistice si a volumului de incasari din turism atat la nivel local, cat si la nivel national. Prin intermediul asociatiilor, reprezentantii unitatilor administrativ-teritoriale isi dau mana cu mediul privat pentru a contribui la promovarea destinatiilor turistice.
OMD-urile, „brokeri de turism”
Organizatiile de Management al Destinatiei, numite de Ministerul Economiei si Turismului „brokeri de turism” iau nastere timid in Romania, desi avem o tara cu peisaje extraordinare, paduri virgine, delta, lant carpatic si iesire la Marea Neagra, cu zone bogate in traditie si cultura.
Potrivit statisticilor Ministerului Economiei si Turismului, Romania are, pana la acest moment, 21 de OMD-uri avizate, dintre care 18 locale, 2 judetene si unul regional.
In cadrul OMD-urilor se pot asocia unitatile administrativ-teritoriale din destinatie, membrii confederatiilor/federatiilor patronale, precum si alte organizatii patronale locale sau structuri asociative din destinatie si angajatori precum: aeroporturi, institutii mass-media, hoteluri, restaurante, camere de comert, agentii de marketing, universitati, agentii de turism, firme de agrement.
Infiintarea OMD-urilor reprezinta pentru anumite destinatii o adevarata gura de oxigen, in contextul in care pentru dezvoltarea si promovarea obiectivelor este nevoie de o munca in echipa public-privat. De la renovarea edificiilor, la dezvoltarea cailor de acces, promovarea destinatiilor si facilitati pentru turisti, OMD-urile reprezinta un catalizator pentru dezvoltarea durabila a turismului.
Cum se infiinteaza un OMD?
OMD-ul local se infiinteaza pe baza asocierii unitatii administrativ-teritoriale din componenta destinatiei cu platitori de taxe speciale pentru promovare turistica sau alte entitati care platesc cotizatie de membru. Printre criteriile minime impuse se numara: destinatia sa fie atestata ca statiune turistica de interes local/national sau sa existe minimum 100 de locuri de cazare in structuri de primire turistice clasificate si un buget minim de 30.000 euro echivalentul in lei.
OMD-ul judetean se infiinteaza pe baza asocierii unitatii administrativ-teritoriale judetene din componenta destinatiei cu platitori ai cotizatiei de membru conform statutului, inclusiv OMD-urile locale de pe raza judetului. Pentru infiintarea unui OMD judetean trebuie sa fie indeplinite anumite criterii: sa existe minimum 1.000 de locuri de cazare in structuri de primire turistice clasificate in cadrul destinatiei si un buget minim de 100.000 euro echivalentul in lei.
OMD-ul regional se infiinteaza prin asocierea formata din unul sau mai multe OMD-uri judetene cu unitati administrativ teritoriale judetene care nu fac parte dintr-un OMD judetean si/sau alte entitati care nu fac parte dintr-un alt OMD local sau judetean din regiune si care platesc cotizatie conform statutului. Printre criteriile minime impuse, mentionam: sa existe minimum 10.000 de locuri de cazare in structuri de primire turistice clasificate in cadrul destinatiei si un buget minim de 250.000 euro echivalentul in lei.
Cele 21 de OMD-uri infiintate in Romania sunt repartizate astfel:
Denumirea OMD-ului Judetul
- OMD -Suceava - Orasul Cetatii de Scaun Suceava
- OMD Tara Dornelor Suceava
- OMD Mamaia Constanta Constanta
- OMD Maramures Maramures
- OMD Sucevita -Putna Suceava
- OMD Vama Buzaului Brasov
- OMD Centru Brasov
- OMD Piatra Neamt Neamt
- OMD Tara Fagarasului Brasov
- OMD Vest Arad
- OMD Bucovina Suceava
- OMD Monteorul Buzau
- OMD Mangalia Constanta
- OMD Covurlui Falati
- OMD Brasov Brasov
- OMD Timisoara Timis
- OMD Statiunea Mamaia Nord Constanta
- OMD Judetul Constanta Constanta
- OMD locala Vanatori Neamt Neamt
- OMD Municipiul Tulcea Tulcea
- OMD Colinele Moldovei Botosani