Romania, piata emergenta – ce inseamna, cine a muncit si cine se lauda

Romania, piata emergenta – ce inseamna, cine a muncit si cine se lauda

Bursa de Valori, ca ‘reprezentant’ al pietei de capital din Romania, a obtinut statutul de piata emergenta secundara din partea FTSE Russel – anuntul a fost prezentat ca evenimentul economic al anului in Romania.

Imaginea Romaniei, cursul de schimb al leului, potentialul pentru firmele din tara noastra si chiar salariile romanilor vor fi influentate pozitiv de aceasta decizie in perioada urmatoare.

Promovarea de la statutul de piata de frontiera (frontier market) la cel de piata emergenta (emerging market) se va produce de fapt, in mod efectiv, abia peste un an. In aceasta perioada, cele mai lichide actiuni listate la BVB vor intra gradual, intr-un proces care include mai multe etape, in indicii de ‘piata emergenta’ alcatuiti de FTSE. In felul acesta, investitorii institutionali internationali (fonduri de pensii, firme de asigurari, firme de investitii dintre cele mai mari) care pana acum nu investeau pe piata din Romania – direct sau indirect prin instrumente speciale de investitii – din cauza restrictiilor prevazute in politicile lor investitionale, vor fi de acum obligati sa priveasca spre piata de capital din Romania, pur si simplu pentru ca actiunile romanesti vor face parte din indicii pe baza carora se calculeaza performanta lor.

De ce este important pentru romanii obisnuiti acest lucru? Intrebarea parea pertinenta, mai ales pentru aceia dintre romani care nu detin actiuni pe piata de capital si nici nu intentioneaza sa investeasca in mod direct – desigur, daca participa la fondurile de pensii de Pilon II, atunci sunt indirect investitori pe piata de capital, dar multi dintre ei nu stiu acest lucru sau il ignora pur si simplu. Ar fi cateva motive. Mai intai, interesul crescut pentru piata de capital din Romania va aduce mai multi investitori straini pe piata, deci si un influx de valuta inspre Romania. Acest lucru va determina probabil in perioada urmatoare aprecierea leului fata de euro, ceea ce inseamna ca vom putea cumpara mai ‘ieftin’ bunurile din import decat acum. Apoi, companiile din Romania vor fi mai interesate sa se listeze pe aceasta ‘noua’ piata emergenta, cu toate beneficiile care decurg de aici pentru companiile respective si pentru noi in general – transparenta mai mare in conducerea firmelor respective si modul de raportare a activitatii lor, surse de finantare pentru investitii, cresterea cifrei de afaceri si de ce nu, cresterea salariilor celor care lucreaza in companiile respective.

Desigur, aceste lucruri nu se vor intampla de maine, vorbim despre un proces care porneste acum. Si nu in ultimul rand, este vorba si despre imaginea noastra in lume. Imaginea nu se mananca, dar conteaza cum suntem priviti de partenerii nostri din UE si de straini in general. Daca despre Romania si romani se vorbeste mai degraba in termeni negativi in Europa, astfel de evenimente pozitive ne fac sa ne apropiem de ‘lumea buna’ cu inca un pas.

Este important sa recunoastem eforturile celor care au muncit pentru a obtine acest statut pentru piata din Romania. Sunt in principal specialistii de la Bursa de Valori din Bucuresti (BVB), ale caror eforturi din ultimii aproape 10 ani au fost incununate de succes in final. Si aceasta pentru ca includerea in lista pietelor emergente a insemnat in principal indeplinirea unor conditii tehnice de catre BVB. Apoi sunt si analistii, firmele de investitii si asociatiile profesionale care au sustinut eforturile celor de la BVB. Si doar undeva la coada listei, sunt institutiile statului (ASF, Ministerul de Finante, guvern, Parlament) care au reactionat incet si oscilant la cererile pietei si au adoptat unele reglementari absolut necesare in procesul respectiv.

Evident, politicienii si in general cei care au facut cel mai putin, sunt acum cei care se lauda cel mai galagios; dar chiar si asa, sa ne bucuram cu totii de aceasta realizare pentru Romania!