Riscă Germania dezindustrializarea? Consecințele pot fi dramatice pentru economia românească

Riscă Germania dezindustrializarea? Consecințele pot fi dramatice pentru economia românească

Pe fondul exploziei prețurilor din zona energiei, tot mai multe companii germane se gândesc să își relocheze afacerile din Europa.

Germania riscă o dezindustrializare treptată a economiei, avertizează oameni avizați care activează în industria germană.

Consecințele pentru economia României, al cărei principal partener economic este cea germană, nu se vor lăsa așteptate.

Riscul exodului producției industriale

Cea mai mare parte din industria prelucrătoare a României este alcătuită din subcontractori ai industriei germane în zona automotive.

Prin urmare, vorba că, dacă strănută economia germană, cea românească răcește, nu este deloc lipsită de fundamente cât se poate de reale și concrete. 

Iar inima industrială a Europei se confruntă cu un potențial exod, deoarece producătorii germani de piese auto, produse chimice și oțel se luptă pentru a absorbi prețurile la energie care bat noi recorduri aproape zilnic.

Astfel, prețurile la energie și gaze din Germania au crescut mai mult de două ori în doar două luni de zile, depășind 540 de euro pe megawatt-oră. Acum doi ani, prețul era 40 de euro.

”Inflația energetică este mult mai dramatică aici decât în ​​altă parte”, a declarat Ralf Stoffels, directorul executiv al BIW Isolierstoffe GmbH , un producător de piese din silicon pentru industria auto, aerospațială și de electrocasnice.

”Mi-e teamă de o dezindustrializare treptată a economiei germane.”, a adăugat el, potrivit Bloomberg.

Companiile germane sunt lovite în plin

Națiunea s-a bazat pe gazul din Rusia pentru a-și alimenta centralele și fabricile, dar acum se pregătește pentru o provocare fără precedent de a menține luminile aprinse și afacerile în funcțiune după ce Rusia a redus aceste fluxuri.

În timp ce guvernul german limitează într-o oarecare măsură creșterile de prețuri cu care se confruntă gospodăriile, întreprinderile nu sunt imune la aceste costuri în creștere și multe sunt pregătite să transmită creșterile clienților sau chiar să închidă cu totul.

”Prețurile pun o povară grea pentru multe companii mari consumatoare de energie care concurează la nivel internațional”, a declarat Matthias Ruch, purtător de cuvânt al Evonik Industries AG , al doilea cel mai mare producător de produse chimice din lume, cu fabrici în 27 de țări, potrivit sursei citate.

Compania înlocuiește până la 40% din volumele sale de gaze naturale germane cu gaz petrolier lichefiat și cărbune și transferă unele costuri mai mari asupra clienților.

Există deja dovezi că poziția industrială a Germaniei este în alunecare. În primele șase luni ale acestui an, volumul importurilor de produse chimice a crescut cu aproximativ 27% față de aceeași perioadă a anului trecut.

 În același timp, producția chimică a scăzut, producția în iunie scăzând cu aproape 8% față de decembrie.

Trebuie amintit avertismentul FMI, care a arătat luna trecută că economia germană va avea în 2022 cea mai slabă performanță dintre țările G7, ca urmare a dependenței industriei de gazul rusesc.