Rezolutii financiare si profesionale pentru Noul An. Ce obiective alegi?

Rezolutii financiare si profesionale pentru Noul An. Ce obiective alegi?

Este ultima luna din 2022, iar finalul de an este prilej de bilant si de proiectii pentru anul care urmeaza. Imprumutata din Occident, New Year’s Resolutions este o traditie respectata de tot mai multi romani. Chiar daca lista este intocmita in Ajunul Noului An, este bine sa iti stabilesti din timp obiectivele. Pe la langa cele personale, ar trebui sa se regaseasca si cele profesionale si chiar cele financiare. Asta daca iti doresti stabilitate si ordine pe toate planurile. La ce te ajuta acesta lista? Iti ofera o perspectiva asupra anului viitor si reprezinta obiectivele generale in functie de care iti poti construi propria strategie in anul 2023. Inainte de a-ti nota dorintele pentru noul an, ia in calcul faptul ca acestea trebuie sa fie realizabile si realiste.

Iata cateva obiective profesionale si financiare ce pot fi adaugate in categoria New Year’s resolutions:

  1. Voi economisi mai mult si voi realiza un plan de investitii

Veniturile tale nu trebuie sa se duca doar pe achizitii, asigurarea traiului si satisfacerea micilor placeri, economiile si investitiile joaca un rol important. Ele te ajuta ca in timp sa-si sporesti castigurile si sa iti asiguri o stabilitate financiara.  Daca pana acum nu ai luat in calcul investitiile, le poti adauga pe lista ta de dorinte, unde iti poti contura si un plan (educatie financiara, realizarea unei strategii, domeniul si etapele investitiei). Cu cat obiectivul este specific, va avea mai multe sanse de reusita.

  1. Imi voi creste veniturile

Pana la investitii, trebuie sa iti analizezi veniturile. Daca nu esti multumit de remuneratia actuala, iar o marire de salariu nu se intrevede in noul an, tinteste surse noi de venit. Un job part-time sau cresterea numarului de proiecte gestionate la jobul actual sunt doua variante. Daca esti sigur pe tine si simti ca nu iti poti atinge potentialul la jobul actual, alege pentru noul an calea freelancing-ului. Seteaza-ti obiectivul clar astfel incat sa se regaseasca pasii concreti (deschiderea unei firme, construirea portofoliului, publicitatea, atragerea clientilor, partenerilor).

  1. Voi pastra echilibrul personal/profesional

In ultimul timp, tot mai multi angajati se plang de burnout. Fenomenul apare pe fondul unei perioade indelungate marcate de stres, agitatie, suprasolicitare pana la epuizare. Mentinerea unui echilibru si a sanatatii psihice este un obiectiv important pentru noul an. Cum faci asta? Cu o mai buna organizare, stabilirea si acceptarea unor limite definite clar, pauze si timp pentru tine.

  1. Voi achita creditele si voi reduce cheltuielile

Se spune ca in noul an nu trebuie sa pasesti cu datorii, insa uneori este inevitabil. Totusi, pentru a scapa de un stres in plus, pentru anul care urmeaza iti poti propune achitarea creditelor si reducerea cheltuielilor. Daca ai o imagine clara asupra veniturilor tale, este indicat sa-ti stabilesti si un orizont de timp (“in sase luni achit descoperirea de card”, “din bugetul total voi cheltui doar X suma in fiecare luna, iar restul va merge catre economii”).

  1. Voi participa la un curs de dezvoltare a competentelor

Indiferent de domeniul de activitate, invatarea este permanenta. Lumea este intr-o continua schimbare, iar adaptarea este cuvantul de baza. Tocmai de aceea, pe lista de dorinte pentru noul an, ar trebui sa se regaseasca si un astfel de obiectiv. Fie ca alegi sa inveti ceva nou, sa iti explorezi o pasiune, fie ca iti doresti sa iti imbunatatesti competentele in domeniul in care lucrezi deja, cursurile si programele de training sunt o alegere buna.