Foarte populare in tarile din Vest, retreat-urile au inceput sa castige teren si in Romania. Daca initial acestea au fost adoptate ca o optiune individuala de a evada din cotidian, o experienta prin care fiecare se poate cunoaste mai bine, se poate detasa de agitatie, un fel de calatorie spirituala, acum si companiile au inceput sa accepte beneficiile retreat-urilor pentru angajati. O alternativa la programele clasice de team building, retreat-urile sunt concepute ca experiente complexe, pe toate planurile: fizic, mental, spiritual. Sunt adevarate provocari de a iesi din zona de confort, de a impartasi schimbarile cu ceilalti, iar la final aduc beneficii atat pentru participanti, cat si pentru companie.
O analiza recenta a revistei de business Success (success.com) evidentiaza avantajele organizarii acestui de tip de activitate de catre companii, specialistii subliniind ca atunci cand sunt executate eficient, au un impact semnificativ asupra organizatiei.
Beneficiile retreat-urilor pentru companie si angajati
Consolideaza echipa!
Activitatile din cadrul retreat-urilor ajuta la eliminarea barierelor intre angajati si creeaza un sentiment de unitate. Scopul lor este de a promova increderea, spiritual de camaraderie, de a imbunatatii capacitatea de colaborare a participantilor, iar pe termen lung abilitatea acestora de a rezolva probleme in echipa si o eficienta crescuta. Stimuleaza implicarea, empatia si conexiunea intre oameni.
Incurajeaza gandirea creativa!
Specialistii consultati de Success.com sustin faptul ca a-i scoate pe angajati din mediul obisnuit de lucru poate stimula creativitatea si gandirea inovatoare prin activitati precum sesiuni de brainstorming si ateliere. Retreat-urile duc la idei noi si solutii noi la provocarile din companie.
Imbunatatesc moralul si motivatia angajatilor!
Un alt beneficiu al organizarii unui retreat este impactul emotional asupra angajatilor companiei. Specialistii sunt de parere ca reprezinta o modalitate prin care “companiile isi arata aprecierea pentru munca grea a angajatilor lor, ridicand moralul si motivatia”.
Retreat-ul le da ocazia participantilor sa petreaca timp liber impreuna, sa se relaxeze sis a isi incarce bateriile. Aceasta abordare promoveaza o forta de munca mai productiva, si loiala.
Construiesc o cultura pozitiva!
Gradul de retentie si productivitatea angajatilor sunt influentate si de cultura companiei, valorile si principiile promovate si atmosfera interna. Un retreat poate sprijini promovarea culturii din cadrul companiei, consolidarea rolului fiecaruia, precum si identificarea si solutionarea divergentelor din interiorul companiei.