Regimul de lucru cu zilieri si angajati temporari. Inspectia Muncii a descoperit nereguli si a aplica amenzi de aproape 300.000 de lei

Regimul de lucru cu zilieri si angajati temporari. Inspectia Muncii a descoperit nereguli si a aplica amenzi de aproape 300.000 de lei

Deficitul de personal din diferite sectoare de pe piata muncii, ii determina pe angajatori sa aleaga varianta de lucru cu zilieri sau angajati temporar. Si aceste persoane au insa drepturi prevazute de Codul Muncii, iar incalcarea lor de catre angajator duce la sanctiuni. Inspectia Muncii a derulat o campanie nationala de securitate si sanatate in munca pentru zilieri si salariati, iar neregulile descoperite au dus la amenzi de aproape 300.000 de lei.



Sase luni de controale, amenzi pentru angajatori

Timp de sase luni, in perioada 1 aprilie - 27 septembrie 2024, Inspectia Muncii a desfasurat la nivel national o campanie de informare, constientizare si monitorizare a angajatorilor care folosesc zilieri si salariati temporari.

Au fost verificati 106 agenti de munca temporara care aveau ca activitate principala contractarea temporara de personal. Inspectorii au aplicat 62 de sanctiuni: 46 avertismente si 16 amenzi in valoare totala de 90.500 lei, sanctionand 39 de angajatori.

Cele mai frecvente deficiente constatate au fost:

Lipsa instruirii adecvate a angajatilor in domeniul securitatii si sanatatii.

Lipsa autorizatiilor valide pentru agenti de munca temporara.

Clauze insuficiente privind securitatea si sanatatea in contractele dintre agentii si

beneficiari.

Lipsa instructiunilor pentru toate activitatile desfasurate si a fiselor de aptitudini.

Au fost verificate, de asemenea, si 318 societati care utilizeaza zilieri, la care lucreaza 10.755 de angajati. In cazul acestora, s-au constatat 225 de deficiente si s-au aplicat 174 de sanctiuni: 142 avertismente si 32 amenzi in valoare totala de 187.000 lei.

Cele mai comune nereguli au inclus:

Lipsa masurilor necesare pentru securitatea si sanatatea zilierilor.

Instruirea verbala a zilierilor si lipsa echipamentului de protectie.

Conditii de munca necorespunzatoare.



Salariat temporar sau zilier?

Salariatul temporar este o persoana care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent de munca temporara, in vederea punerii sale la dispozitia unui utilizator pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia din urma.

Misiunea de munca temporara se stabileste pentru un termen care nu poate fi mai mare de 24 de luni. Durata misiunii de munca temporara poate fi prelungita pe perioade succesive care, adaugate la durata initiala a misiunii, nu poate depasi o perioada de 36 de luni.

Porivit legii, salariatii temporari au acces la toate serviciile si facilitatile acordate, in aceleasi conditii, ca si ceilalti salariati. Salariul primit de salariatul temporar pentru fiecare misiune nu poate fi inferior celui pe care il primeste salariatul utilizatorului.

Recrutarea unui zilier presupune mai putine documente si taxe, dar si nu mai putine obligatii fata de acesta. Zilierii sunt lucratori necalificati ocazionali, care activeaza contra unei remunerari.

Pot fi angajati ca zilieri si persoane in varsta de 15 ani, dar numai cu acordul in scris al parintilor sau al reprezentantilor sai legali, daca lucrarile pe care le vor efectua nu le va afecta sanatatea, dezvoltarea, instruirea si pregatirea profesionala.

Durta zilei de munca variaza:

  • zilier cu varsta de la 18 ani – 8 ore (ziua sau noaptea)

  • zilier cu varsta de la 16 la 18 ani – 7 ore (ziua sau noaptea)

  • zilier cu varsta de la 15 la 16 ani – 5 ore (ziua)

Zilierii nu pot lucra pentru acelasi angajator mai mult de 120 de zile.