Reforma invatamantului universitar: burse mai mari, cresterea finantarii si digitalizarea universitatilor

Reforma invatamantului universitar: burse mai mari, cresterea finantarii si digitalizarea universitatilor

Un fenomen ingrijorator in Romania este cresterea ratei abandonului universitar. Multi dintre tinerii care ajung sa intre la o facultate, cu greu reusesc sa faca fata anilor de studiu si provocarilor financiare, astfel ca unii ajung sa renunte pe parcurs. Ministerul Educatiei propune prin noua lege a invatamantului superior o reforma a sistemului universitar.

Un sfert dintre studenti renunta la studii

Un studiu realizat de Alianta Nationala a Studentilor din Romania, arata ca in medie 36% dintre studenti renunta anual la facultate. Cei mai multi abandoneaza studiile universitare din cauza dificultatilor financiare si a lipsei de motivatie. Aleg sa se angajeze in domenii care de multe ori nu au legatura cu pregatirea lor. De altfel, incadrarea pe piata muncii este o mare provocare pentru studenti, dar si pentru cei care totusi termina o facultate. 

Cercetarea „Definirea si masurarea fenomenului abandonului scolar in universitatile publice din Romania”, realizata de Claudiu Herteliu, Daniela Alexe-Cotet, Cezar Mihai Haj, Andrei T. Parvan, arata ca rata abandonului universitar difera in functie de domeniu. Astfel, cea mai mare rata de abandon este in randul studentilor de la specializarile studii culturale (59%), stiinte politice (56,4%) sau stiinte ale educatiei (37,8%). Rata scade in cazul specializarilor care au cerere pe piata muncii: cibernetica, statistica (37,1), economie (30,9%). Cea mai mica rata a abandonului este in randul celor care aleg sfera vocationala: teatru (23,4%) sau medicina (14,3%).

Reforma invatamantului universitar

Ministerul Educatiei are in prezent in dezbatere publica Legea invatamantului preuniversitar si Legea invatamantului universitar. In cazul celei de-a doua, sunt prevazute o serie de schimbari, in ceea ce priveste procesul, cercetarea, digitalizarea si finantarea la nivel universitar.

Iata cateva dintre schimbarile propuse pentru reducerea ratei abandonului in randul studentilor:

-cresterea cu 50% a finantarii pentru bursele studentilor (cuantumul pentru constituirea fondului de burse creste de la 201 lei/luna la 300 lei/luna, pe toata durata anului)

-alocarea sumei de 1 miliard de lei pentru digitalizarea universitatilor romanesti acreditate de stat si particulare

-reglementarea predarii online

-interoperabilitatea intre Registrul Matricol Unic (RMUR) si Registrul Unic National Integrat al Diplomelor si Actelor de Studii (RUNIDAS)

-introducerea, in premiera la nivel universitar, a invatamantul dual, pentru pregatirea eficienta a studentilor pentru piata muncii

-in cazul programelor universitare in sistem dual, finantarea specifica pentru fiecare student creste cu 30% in raport cu finantarea pe student format in sistem „clasic”

-infiintarea de consortii de invatamant dual

-asigurarea locurilor pentru stagiile de practica

- locuri bugetate pentru studentii cu dizabilitati

-cresterea reducerilor pentru transportul intern feroviar si naval al studentilor, de la 50% la 65% (gratuitate pentru studentii orfani sau proveniti din casele de copii)

-cresterea subventiei pentru camine-cantine cu 50%

- consolidarea cadrului legal, astfel incat universitatile sa poata acorda ajutoare sociale si burse speciale

-implementarea Programului National de Reducere a Abandonului Universitar (sustinerea si finantarea Centrelor de consiliere si orientare in cariera; implicarea cadrelor didactice in programe si activitati pentru reducerea abandonului universitar; dezvoltarea unor politici si practici de reinmatriculare a studentilor, de tip ,,A doua sansa”, la nivelul fiecarei institutii de invatamant superior).