Seria de explozii care au avut loc in data de 26 aprilie 1986, la ora 1:23, la Cernobil, reprezinta cea mai mare catastrofa tehnologica a secolului XX.
Incidentul a fost cauzat de un test de supraincalzire, care s-a dovedit a fi o combinatie catastrofica. A fost o combinatie de constructie pripita, defectuoasa, cu erori umane, care au dus la declansarea unor serii de bombe echivalente cu Hiroshima. Substantele volatile si gazoase rezultate in urma exploziilor au fost propulsate pe tot globul in cateva zile, timp in care URSS nu recunostea incidentul. Marele imperiu refuza sa creada ca un incident de asemenea proportii poate avea loc in interiorul granitelor sale, iar astfel s-a produs o farsa de proportii la fel de mari: ascunderea cifrelor reale, gasirea rapida a unor vinovati si gasirea unor solutii de moment ce aveau ca scop stingerea incendiilor.
Peste 800.000 de oameni au intervenit pentru reducerea efectelor dezastrului. Reactorul, numit si “Carcasa”, acopera peste 200 de tone de materiale nucleare , iar dupa 30 de ani s-a construit un nou sarcofag denumit “Arca”, o constructie la care au participat 28 de tari. Acest sarcofag este menit sa reziste 100 de ani.
Foto: litera.ro
Daca nu ai vazut inca renumitul serial “Cernobil” (2019), care spune povestea accidentului nuclear din 1986, iti recomand sa citesti prima data cartea intitulata “Rugaciune pentru Cernobil”. Cartea scrisa de Svetlana Aleksievici a castigat Premiul Nobel pentru Literatura si a inspirat serialul Cernobil. Este o carte plina de compasiune, care in acelasi timp relateaza intamplarile terifiante ce au avut loc in aprilie 1986.