Romanii care au credite traverseaza o perioada extrem de dificila. Cei care s-au imprumutat pentru achizitia unei case, a unui autoturism sau alte nevoi financiare s-au trezit in imposibilitatea de a mai plati ratele, dupa ce, in ultimul an, au fost cazuri in care sumele s-au dublat. Totul ca urmare a evolutiei indicilor ROBOR si IRCC, dar si a majorarii ratei dobanzii de politica monetara. In aceste conditii, specialistii in domeniul bancar au oferit cateva solutii pentru a depasi impasul financiar.
BNR, criza, romanii si creditele
Daca nu erau suficiente cresterile preturilor si majorarile facturilor la utilitati, romanii care s-au imprumutat trebuie sa faca fata si exploziei ratelor la creditele bancare.
La nivelul anului 2022, ROBOR a crescut cu 5 puncte procentuale, IRCC cu 3 puncte procentuale, iar dobanda BNR cu 5 puncte procentuale. In aceste conditii, romanii au avut de achitat rate mult mai mari.
2023 a venit insa cu noi vesti proaste. In sedinta din 10 ianuarie, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 7,00 la suta pe an, de la 6,75 la suta pe an cat era anterior, incepand cu data de 11 ianuarie 2023, de asemenea majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare la 8,00 la suta pe an si cresterea ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 6,00 la suta.
Irina Chitu, analist financiar-bancar si director al comparatorului bancar Finzoom.ro, a explicat intregul fenomen:
“In data de 10 ianuarie 2023, BNR a crescut dobanda cheie cu inca 0.25 pp, ajungand la 7% (a 11-a marire in ultimii 2 ani). Cand BNR creste dobanda de politica monetara si celelalte dobanzi in piata vor creste (la depozite si la credite). Dar nu imediat si nici obligatoriu, fiindca mai depinde si de cererea de bani si de lichiditatea din banci. Practic, cand bancile au nevoie de bani (ca sa dea credite mai departe), se pot imprumuta:
1) de la BNR pe termen foarte scurt, cu 8% acum.
2) de la populatie si firme, oferindu-le dobanzi atractive la depozite – acum sunt dobanzi de 6-10% la depozite, in ofertele bancilor.
3) bancile se pot imprumuta intre ele. Media dobanzilor pe care si le OFERA intre ele zilnic formeaza indicele ROBOR, iar media dobanzilor cu care se imprumuta efectiv intre ele (ponderate si cu volumul tranzactiilor), formeaza IRCC-ul zilnic. Iar media trimestriala a IRCC-ului zilnic, se aplica la creditele consumatorilor, incepand cu trimestrul urmator)”, a precizat directorul Finzoom.ro.
Cum gestionam ratele?
Romanii care au credite si se confrunta cu majorarea ratelor, pot depasi impasul financiar daca aleg sa negocieze direct cu banca sau prin intermediul Centrul de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul bancar.
Printre solutiile precizate de analistul financiar-bancar Irina Chitu se numara: negociere cu banca, direct sau prin CSALB, gratuit; refinantare cu dobanda fixa; reducerea perioadei si dobanzii platite la banca, prin rambursare anticipata partial.
In cazul rambursarii anticipate partiale la finalul unui an, poti merge cu economiile la banca si poti cere plata unei parti din soldul creditului, inainte de termen. Astfel, ai posibilitatea fie sa reduci perioada creditului, dar ramane aceeasi rata, fie sa reduci rata si perioada contractuala ramane aceeasi. Consultantii fiscali indeamna pe cei cu credite sa faca acest pas mai ales in perioada cu dobanda fixa.