Primariile si institutiile publice fac pasul catre energia verde pentru a economisi. Ce costuri se reduc prin investitia intr-un parc solar?

Primariile si institutiile publice fac pasul catre energia verde pentru a economisi. Ce costuri se reduc prin investitia intr-un parc solar?

Primariile si institutiile publice fac pasul catre energia verde pentru a economisi. Cresterea costurilor utilitatilor, cresterea consumului si provocarile societatii actuale pentru reducerea emisiilor de carbon, au determinat autoritatile locale si institutiile publice sa se orienteze catre surse regenerabile de energie pentru autoconsum. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat 113 contracte de finantare cu primarii si entitati publice din tara pentru proiecte de constructia de parcuri solare.

 

Investitie de 316,5 milioane de lei

Cele 113 contracte finantate prin programul care sprijina investitiile in noi capacitati de producere a energiei electrice produsa din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entitati publice, vor asigura dezvoltarea de parcuri solare pentru comunitatile locale. Pe langa componenta de energie verde, parcurile vor ajuta la reducerea costurilor cu utilitatile, asigurarea consumului pentru scoli, crese, primarii, policlinici si iluminat public, dau asigurari autoritatile. Astfel, primariile vor economisi bani la bugetul local, reducand totodata si impactul asupra mediului.

Valoarea totala se ridica la 316,5 milioane de lei, cu o putere totala instalata de 41,68 MW.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei:

„Pentru mine, cei 14 miliarde de euro nerambursabili atrasi prin contracte de finantare reprezinta un pas important de asigurare a independentei si securitatii energetice a Romaniei. Fiecare dintre contractele pe care le-am semnat va ajuta comunitatile locale sa reduca din costurile cu utilitatile, vor reusi sa-si asigure consumul de energie. Astfel, banii economisiti se vor intoarce in comunitate prin investitii noi”.

Printre beneficiarii finantarii se numara comune din judetele Arad, Timis, Bihor, Cluj, Alba, Sibiu, Mures, Bistrita, Hunedoara, Mehedinti, Gorj, Valcea, Olt, Ilfov, Buzau, Tulcea, Brasov,Galati, Arges, Botosani, Iasi, Vaslui si Neamt.

Avantajele unui parc solar

Beneficiile investitiilor in parcuri solare vizeaza atat reducerea costurilor, cat si reducerea impactului asupra mediului si siguranta energetica. Investitia intr-un parc fotovoltaic se traduce independenta energetica, stabilitatea costurilor, reducere emisiilor de carbon, sursa de energie regenerabila, costuri reduse de intretinere si rentabilitate, protectie impotriva fluctuatiilor, durata de viata mare, crearea de noi locuri de munca.